Активисти на 'Грийнпийс' се покатериха върху кула на ТЕЦ ''Марица 3''

Активисти на 'Грийнпийс' се покатериха върху кула на ТЕЦ ''Марица 3''

стоп кадър

A A+ A++ A

Активисти на неправителствената световна организация "Грийнпийс" се покатериха върху охладителна кула на ТЕЦ ''Марица 3'' край Димитровград. Кулата е висока около 50 метра. Протестът им се излъчва на живо на страницата им във Фейсбук.

Еколозите са започнали акцията си по тъмно. Демонстрацията им е в знак на протест срещу редовното замърсяване на въздуха и околната среда в региона и системните злоупотреби от страна на въглищната централа, съобщават от организацията, предаде БНР.

В демонстрацията участват активисти от България, Полша, Чехия, Унгария, Австрия, Хърватия, Гърция и Румъния. Те са обединени от каузата, че всеки европейски гражданин заслужава да диша чист въздух и да живее в безопасна среда.

Активиститие са се покатерили на охладителната кула на централата с намерение да изрисуват надпис с послание за по-чист въздух. Други протестират с плакати пред предприятието.

Участниците в акцията са на мнениие, че енергийната система на България може да работи и без тецовете.

"Сезираме полицията и прокуратурата за действията на "Грийнпийс", съобщи пред журналисти юристът на дружеството Юлиян Семерджиев. Той обясни, че вчера тецът е започнал подготовка за пускане на производството на електрическа енергия. В ранните часове на днешния ден охраната е забелязала хора на територията на централата.

Заради опасността за протестиращите разпалването на инсталациите е било прекратено около 2 часа след полунощ. Към 9 часа тази сутрин пред ТЕЦ "Марица 3" вече имаше няколко полицейски патрулни коли.

#ТЕЦ Марица 3

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници