Тревожна тенденция: Увеличава се броят на децата с наднормено тегло

Тревожна тенденция: Увеличава се броят на децата с наднормено тегло

pixabay

A A+ A++ A

Увеличава се броят на децата с наднормено тегло. Над 60% от българчетата на възраст между 7 и 9 години са с различна степен на затлъстяване, според данни на Световната здравна организация. Това води до рискове за здравето.

Обездвижването и нездравословното хранене са основните причини за затлъстяване още в ранна детска възраст. Подрастващите прекарват голяма част от деня си, забавлявайки се с електронни устройства, вместо да играят навън. Не са достатъчни и часовете за спорт в училище.

- Карам го да тича, ама те с телефони, интернет и си седят вкъщи повече... Вредно е наистина, храната трябва да се съобразяваме какво им даваме.

- Много ги глезим, няма друго... По принцип нали знаете, че българина не обича слаби деца, да се поправи, да се пооправи детето, като отиде при баба му и се върне, махалата трябва да каже - ооо, ти си се пооправил.

Илиян Зашев продава закуски в близост до едно от училищата в Благоевград. Преди година решил да промени състава им:

"Пълнозърнести питки, плодове, но реакцията беше такава, че нямаше абсолютно никакъв интерес. Някои от продуктите ги хвърляхме в продължение на много време, затова прекратихме вече да даваме такива закуски."

Децата предпочитат да се хранят с чипсове, солети и бисквити. А специалистите предупреждават, че затлъстяването не винаги е свързано с наднормено тегло.

"При затлъстяването може да си с една сравнително ниска телесна маса и да имаш висок процент телесни мазнини, така наречения модел скини-фат, при жените е често срещан... проблемите са сериозни. Влияе върху всяка една система, говорим върху сърдечно-съдова, опорно-двигателен апарат, навсякъде абсолютно има негативни последствия", каза Благой Калпачки, преподавател в ЮЗУ "Неофит Рилски".

Според експертите, с децата трябва да се работи превантивно като се наблегне на правилното хранене и спорта. А това може да се случи само със съвместна работа на семейството и институциите.

#чипс

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници