Правителственият „Еърбъс” кацна в Израел, евакуира още българи

Правителственият „Еърбъс” кацна в Израел, евакуира още българи
A A+ A++ A

До поредния полет на правителствения самолет до Тел Авив се стигнало, след като плановете на властта да приберат българските граждани с чартър се провалили по вина на частна авиокомпания, обясни министърът на транспорта. „Тази организация се е водила почти през цяла нощ. Днес застрахователят на тази компания отказа да изпълни застраховката на полета, тъй като той се извършва над зона, където се води война”, посочи Георги Гвоздейков.

Приоритетни са евакуация са хората в най-тежко засегнатите райони, както жени и деца, коментира вицепремиерът Мария Габриел. „Разбира се, че мисълта ни е за хората, които са в рисковите територии. Искам да уверя сънародниците ни, че докато има възможност да се лети и имаме сънародници, които са в нужда да се приберат в България, правителственият самолет е на разположение”, каза Габриел. По думите ѝ първият полет се очаква да пристигне тази нощ, а кабинетът има готовност и за втори.

Външният министър припомни, че има сформиран кризисен щаб, който е в контакт със сънародниците ни, разкрити са и две телефонни линии. Към момента няма данни за пострадали българи, няма и постъпили искания за евакуация от израелски граждани.

Българските граждани, които се бяха записали за чартърния полет тази вечер от Тел Авив за България през подадения от МВнР имейл crisis@mfa.bg, ще имат възможност да осъществят пътуването с правителствения самолет, като заплатените от тях средства ще им бъдат възстановени в пълен размер и своевременно.

НОВА припомня, че по-рано през деня МВнР в координация с посолствата на Гърция и на Република Северна Македония осигури прибирането на още 14 българи от Израел.

#правителствен самолет #Тел Авив #евакуация #българи

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници