Витанов: Не очаквам пълноправно членство на България в Шенген по време на испанското председателство

Витанов: Не очаквам пълноправно членство на България в Шенген по време на испанското председателство

Стоп кадър/НОВА НЮЗ

A A+ A++ A

Не очаквам пълноправно членство на България в Шенген по време на испанското председателство. Това коментира в студиото на „Денят на живо с Наделина Анева" евродепутатът Петър Витанов.

„Може би ще ни предложат влизане само по море и вода. Това е било предлагано и преди на кабинетите на Борисов, но с право е отхвърляно, тъй като е неприемливо. Членството трябва да бъде пълноправно”, каза още Витанов.

Според него всеки вот на недоверие е демократична процедура, която често се използва от опозицията. „Не може да се твърди, че това е губене на време", добави евродепутатът. Той уточни, че при гласуването днес са станали ясни коалиционните партньори в управлението. „Ако в началото на гласуването на кабинета „Денков” ДПС не го подкрепи, с изключение на Пеевски и Карадайъ, днес цялата парламентарна група на ДПС застана зад правителството. Това е коалиция. Тя е ГЕРБ, ПП-ДБ и ДПС”, добави Витанов.

По думите му, ако се търси символика от отсъствието на депутати от ГЕРБ при гласуването, тя е свързана с това да се покаже, че ДПС са част от управленската конфигурация или опит за някакво разграничаване преди местния вот.

Той каза, че шансовете Териториалните планове да бъдат изтеглени са нулеви. „В дългосрочен план енергията от въглища ще бъде преустановена. България се е съгласила с това още през 2014 година, през 2019 година беше последният срок за дерогация", посочи Витанов. Според него голямата вина на управляващите в момента е, че за 4 месеца управление не са успели да реализират енергийна и индустриална стратегия.

Петър Витанов коментира и конфликта Израел-„Хамас”. Според него Израел е бил подложен на тероризъм и зло от най-чист вид. „Надявам се конфликтът да бъде решен бързо, тъй като има опасност да се развие. Това може да има негативен ефект върху цялото човечество”, посочи Витанов. Той не изключи засилване на бежанската вълна.


#Петър Витанов #ЕС #България в Шенген

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Брюксел
Последно от Брюксел

Всички новини от Брюксел »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници