Президентът: България закъсня

Президентът: България закъсня
„Закъснели сме, но днес вече трябваше да се разгори дебат по вчерашните решения на Европейския съвет“, заяви президентът. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

България е закасняла с обсъждането на решенията, които Европейският съвет взе вчера, заяви Георги Първанов.

„Закъснели сме, но днес вече трябваше да се разгори дебат по вчерашните решения на Европейския съвет“, каза президентът Георги Първанов в приветствието си при отбелязването на 8-годишнината от създаването на Икономическия и социален съвет на Република България, съобщи БГНЕС.

„Защото 9 декември има не само символно, но и важно значение за бъдещето развитие на Европа, не само на еврозоната, а на европейската идея, ако щете“, посочи Първанов.

„Ако, образно казано, 9 май 1945 г. беше политическата пролет на Европа, трябва да се запитаме дали 9 декември пък няма да е началото на тежка зима за всички нас“, изтъкна държавният глава.

Той подчерта, че трябва да се търси къде е мястото на България, какъв е българският прочит, какви са нашите национални решения в този контекст, защото „най–малкото, което можем да кажем в тази ситуация на свидетели: „Да, ние ще спазваме стриктно бюджетна дисциплина, но къде е нашата визия за засилване на конкурентоспособността“, попита риторично президентът.

Първанов посочи още, че в минало време е можело да се говори за високо ниво на диалога, но „истината е, че днес не е така. Истината е, че колкото повече нараства нуждата от диалог между институциите и обществото, толкова по-малко чуваемост има“.

„Това е един парадокс, който за мен няма обяснение, което да е свързано с отговорно отношение към бъдещето на нацията“, каза той и подчерта, че институциите не трябва да се окуражават, а да се принудят да започнат този дебат.

Тук държавният глава заговори като човек, който е с единия крак извън институциите и подчерта, че включва и себе си при хората, които трябва не да окажат, а да принудят институциите за диалог.

Според него, ако това не се случи, „утре ще ни се предложи решение, което в НС ще се гласува механично, ще ни се предложат други параметри, които ще се приемат автоматически и кой ще ги изпълнява? Ние!“.

„Аз не мога да се съглася с една такава постановка, затова апелирам настойчиво и съм готов да участвам активно във формиране на българската позиция“, каза той.

Първанов изтъкна обаче, че ще участва не с повърхностен подпис, а с възможно най – дълбокия прочит – какво следва от едно или друго решение.

„Какво следва? Не само в най–общ финансов смисъл, но и по отношение на българската икономика. Къде е нашето място?“, апелира с въпроси президентът.

Той отбеляза, че в кризата непопулярните мерки изискват в много по–голяма степен прозрачно обсъждане и спазване на поетите ангажименти.

„Изискват се последователни действия за решаване на проблемите, като максимално се отчита социалната цена“, изтъкна той.

Георги Първанов обаче подчерта, че не вижда този критерий да стои постоянно пред онези, които вземат съвременните решения.

#Георги Първанов #Първанов #президент #държавен глава #Европейския съвет #решения #България #решение #позиция

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Брюксел
Последно от Брюксел

Всички новини от Брюксел »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"