53% от българите: Сексуалното насилие над деца онлайн е факт

53% от българите: Сексуалното насилие над деца онлайн е факт

pixabay

A A+ A++ A

Ново проучване, проведено в навечерието на гласуването в Съвета на ЕС на Регламента за сексуалното насилие над деца, разкрива, че 95 % от европейците искат регулации, които гарантират безопасността на децата в интернет.

Цели 81% подкрепят стъпки, които задължават доставчиците на онлайн услуги да откриват, докладват и отстраняват сексуална злоупотреба с деца онлайн, а 91% смятат, че доставчиците на онлайн услуги трябва да бъдат задължени да разработват и адаптират услугите си така, че да предотвратяват сексуална злоупотреба и експлоатация на деца онлайн. Общественото очакване е лидерите на ЕС да направят повече за защитата на децата онлайн.

Резултати от проучване на Евробарометър от юли месец тази година потвърждават, че 92 % от европейците смятат, че децата все повече са изложени на риск от сексуална злоупотреба в интернет, а 4 от 5 граждани на ЕС подкрепят предложението на ЕС за борба със сексуалното насилие над деца. Предложеният закон ще задължи доставчиците на онлайн услуги да оценяват и предотвратяват всеки риск от сексуална злоупотреба с деца на своите платформи, както и да откриват, докладват и премахват такова съдържание онлайн.

Проучването е проведено сред 27-те държави членки, в това число и България. Анкетирани са 26 000 лица на възраст на 18 години, в България участниците са 1 050.

Според данните от Евробарометър 71% от европейците са готови да направят известен компромис с личния си живот онлайн, ако това помогне за защитата на децата от потенциална сексуална злоупотреба и експлоатация онлайн, а над 70% подкрепят откриването и премахването на материали със сексуална злоупотреба и набеждаване на деца в криптирани от край до край платформи.

Резултатите от България

Според данните от Евробарометър 92% от българите са напълно или по-скоро склонни да се съгласят, че децата са изложени на все по-големи рискове онлайн. Над половината – 53% - потвърждават, че в България проблемът със сексуално насилие над деца онлайн е широко разпространен, съобщиха от Национална мрежа за децата.

У нас 58% смятат, че възможността за откриване на случаите на насилие над деца е по-важна от правото на поверителност онлайн, други 37% смятат правото на поверителност онлайн и възможността за откриване на случаите на насилие над деца за еднакво важни и само 2% твърдят, че правото на поверителност онлайн е по-важно от възможността за откриване на случаите на насилие над деца.

Два инструмента за откриване на случаи на сексуална онлайн злоупотреба от платформите са най-подкрепяни у нас.

Единият е инструменти, автоматично откриващи изображения и видеоклипове, свързани със сексуално насилие над деца, които вече са известни на полицията, за да установят къде в онлайн пространството отново се споделят тези изображения и видеоклипове. Подкрепата за него сред обществото е 52%.

Другият е възможността доставчиците на услуги да откриват материалите със сексуално насилие над деца и разговорите за сприятеляване с цел склоняване към сексуални действия в съобщенията (напр. имейл и чат), ако има значим риск от сексуално насилие над деца в конкретна платформа. 51%. от българите одобряват този инструмент.

У нас точно 80% са напълно и по-скоро подкрепящите приемането на нов закон за онлайн защита от сексуално насилие на деца.

На 3 август 2024 г. ще изтече законът на ЕС, който позволява на доставчиците на онлайн услуги доброволно да откриват и докладват случаите на сексуално насилие над деца онлайн. ЕС предложи нов закон, който ще задължи доставчиците на онлайн услуги да предотвратяват случаи на сексуално насилие над деца в рамките на предоставяните от тях услуги. Ако не успее да предотврати насилието и в случай на значим риск от сексуално насилие над деца, доставчикът на услуги може да бъде временно задължен да разкрива и докладва случаите на сексуално насилие над деца онлайн. Ако това ново законодателство не бъде договорено до август 2024 г., разкриването на случаи на сексуално насилие над деца онлайн в рамките на онлайн комуникациите – доброволно или не – ще стане незаконно.

Темата набира изключителна важност в Европа. На 19-ти септември млади хора, организации за правата на детето и други защитници от целия ЕС организираха шествие пред сградата на Европейския парламент в Брюксел, за да поискат от лидерите на ЕС да „изчистят интернет“ от сексуални насилници и да защитят деца в онлайн среда. Инициативата имаше за цел да засвидетелства силна подкрепа за предложения регламент на ЕС за предотвратяване и борба със сексуалното насилие над деца. Под лозунга „Безопасността на децата включена“ (Child Safety ON), активистите призоваха лидерите на ЕС да използват политическата си власт, за да приемат съответните закони. Предложението касае най-вече т.нар. “криптиране от край до край” на данните (end-to-end encryption – E2EE) и включва въвеждане на задължението доставчиците да откриват, докладват, блокират и премахват от своите услуги материалите, съдържащи сексуално насилие над деца, за да се постигне по-успешно разкриване, разследване и наказателно преследване на престъпления съгласно Директивата за сексуалното насилие над деца. Предложението допълва новата “Европейска стратегия за по-добър интернет за децата”, насочена към създаване на безопасен цифров опит за децата и насърчаване на цифровите умения.

#насилие #сексуално насилие

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Криминални
Последно от Криминални

Всички новини от Криминални »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници