Еми Барух: Деца убийци празнуват убийствата на деца

Еми Барух: Деца убийци празнуват убийствата на деца

Стоп кадър/НОВА

A A+ A++ A

"Ние можем да простим на арабите това, че убиват нашите деца, но не можем да им простим това, че ни принуждават да убиваме техните" - Еми Барух припомня думите на Голда Меир в емоционален текст за случващото се в Израел.

Да наблюдаваш как деца убийци празнуват убийствата на деца е потресаваща метафора за наследството, което днешният ден ще остави на утрешния. Такива кадри се разпространяват в последните дни във Фейсбук, Инстаграм, Трийдс, ТикТок, Блускай.

Завещанието на Хамас се пише от много автори и тяхното послание отива далеч отвъд броя на убийствата. Инженерите на ужаса са изчислили смразяващата сила на пропагандната война.

Шокиращото съдържание в социалните мрежи е част от стратегията на Хамас

Как въздейства един брутален видеоклип в безконтролните медийни платформи, кога бива качван в мрежата, какво внушава и кой печели от това? Време ли е за обсъждане на тези въпроси, когато телата все още не са събрани, прибрани, погребани, оплакани? Този анализ - макар че остава встрани от физическото бойно поле, е част от цялата картина на трагедията.

Защото шокиращите картини са елементи от пропагандната война на Хамас, за която групировката също е била подготвена. Първите снимки от нахлуването на терористите в израелска територия се появяват в Телеграм близо половин час, преди да започне изстрелването на ракети от ивицата Газа. Минути след това социалните мрежи са залети с изображения, предназначени да настървят поддръжниците на терористите, да внушат безнаказаност, мощ и превъзходство, да покажат как бойците на Хамас са унижили евреите, как опустошават селищата им, как се гаврят със заложниците и храчат върху труповете на безжизнени пленници.

Част от това е подвеждаща дезинформация, разюздано злорадство, което цели да събере орда от доброволци, които да продължат да безчинстват и да мултиплицират военните престъпления.

Дезинформационната война и нейните последици

Какви са другите ефекти на подвеждащите послания? В шока от създадения хаос хората трескаво търсят новини, а проверената информация е трудна за намиране. Тенденциозното лансиране на неверни и противоречиви данни е идеална предпоставка за допълнително объркване, за нарушаване на координацията и за вторични конфликти.

Шокиращите кадри на насилие стават вайръл, те са като цунами, което заля социалните мрежи. Хамас отбеляза колосален ръст в платформата за съобщения Телеграм. Външни наблюдатели казват, че дезинформация за войната изобилства и в платформата Х (известна преди като Туитър) на Илон Мъск.

Къде е границата на допустимото и недопустимото медийно съдържание...

Кои са неговите ретранслатори. И кои са неговите жертви…

Терористите показват тотално пренебрежение към цивилизован свят

Пропагандната има дългосрочен пълзящ и мерзък ефект, който започва да се осребрява. Част от потребителите на платформата Х на Мъск отговарят на условията за осигуряване на приходи от тяхното съдържание, съответно печелят пари от пропагандата, която разпространяват.

Съществуват изследвания, които показват, че медийното насилие предизвиква както краткосрочно, така и дългосрочно увеличаване на агресивните мисли, чувства и поведение. А медийното насилие в детството засяга развитието на мозъка, което може да има поведенчески последствия цял живот.

Юристът Дейвид Лендж, който ръководи израелска група за застъпничество, лансира апел към родителите да изтрият от телефоните на децата си апликацията ТикТок, защото очаква Хамас да започне разпространяването на видеа с отвлечените в Газа заложници.

Това, че самите автори на престъпленията разпространяват доказателства за извършеното, е друга индикация за бруталната самонадеяност на терористите. Това показва тяхното тотално пренебрежение към така наречения цивилизован свят. Тяхната убеденост, че те съществуват в друга планета, която няма никакви допирни точки с вселената отвън. Че общуването е изключено, излишно. Че разделението е терминално, завинаги.

Палестинците са най-нещастните жертви на Хамас

Все още шокът и мъката доминират, все още расте смазващата статистика на тази война, в която броят на едните жертви ще се състезава с броя на другите жертви.

Хамас ще продължи да прибягва до използването на цивилни като човешки щит. Жертвите на терора в Израел са стотици, а заради действията на Хамас още стотици хиляди в Газа останаха без ток, вода и храна. Тел Авив ще продължи да търси най-ефективния начин за осигуряване на своята защита и да - ще има още невинни жертви.

Както беше казала Голда Меир - първата жена министър-председател на Израел: "Ние можем да простим на арабите това, че убиват нашите деца, но не можем да им простим това, че ни принуждават да убиваме техните."

Седмица след началото на войната, която шокира света и доведе до всеобща подкрепа на Израел, гласовете на така наречената цивилизована общност ще започнат да обвиняват Израел заради невинните цивилни в ивицата Газа. Студенти от Харвард още на 7 октомври написаха протестно писмо. А анализаторите отново ще забравят да напомнят, че именно палестинците са най-нещастните жертви на терористичната групировка Хамас.

Еми Барух, Дойче веле

#Израел #"Хамас" #Еми Барух

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници