Цените на магазините невъзможни - искат 14 500 лв. за кв. метър в центъра на София

Цените на магазините невъзможни - искат 14 500 лв. за кв. метър в центъра на София

pixabay

A A+ A++ A

Рекордна сделка за продажба на магазин на булевард “Витоша” ще раздвижи след много дълго затишие пазара на търговски площи в столицата.

Впечатляващите 3 261 862 лв. е началната цена, на която е обявен за публична продан обект на знаковата търговска улица. Площта му е 224 кв. м, което означава, че квадратният метър излиза непостиганите досега 14 500 лв. Обявата е пусната преди няколко дни от частния съдебен изпълнител Георги Дичев, който дълги години беше шеф на Камарата на частните съдебни изпълнители.

Става дума за магазин на булеварда, в който в момента се помещава луксозна верига за мъжки облекла. Получил се е от сливането на две съседни партерни помещения преди няколко години, но ако се съди по нотариалния му акт, представлява един имот. Продавач е дружеството “Артемида - БСИ”.

На булевард “Витоша”, особено в пешеходната му част, пък и в съседните малки улички, продажби на търговски обекти не е имало отдавна.

Предстоящата сделка няма с какво да се сравни

- става дума за обявени публично продажби, а не за наследяване или прехвърляне на имот, за което обикновено няма известни данни.

Според повечето брокери, до които “24 часа” се допита, обявената първоначална цена, макар и да изглежда висока и рекордна за България, е по-скоро вече нормална за булевард “Витоша”. Дори било твърде възможно в търга да стигне и надхвърли 20 хиляди лв. за квадратен метър.

Търгът за въпросния магазин на булевард “Витоша” ще се проведе между 9 октомври и 9 ноември,

като за участие в него се допускат само онези, които са платили задатъка - една десета от първоначалната стойност, т.е. малко над 326 хиляди лева.

Предложенията - запечатан плик с квитанцията за платения задатък и написана с думи и цифри предложена сума, се приемат в деловодството на Софийския районен съд, като победителят ще бъде обявен на 10 ноември.

Предвид, че това е офертна цена и все още няма сделка, не можем да правим специфични изводи. Цената на един инвестиционен имот се определя от различни фактори - приходи от наем, които той генерира или има потенциал да генерира, актуалните лихвени нива към момента, търсената от инвеститора доходност от сделката.

Поради ограниченото предлагане на търговски площи за продажба в пешеходната част на булевард “Витоша” е възможно сключване на сделки при параметри, които са извън стандартните за пазара на търговски площи в София, в случай че участниците разглеждат имота като “трофеен”. При всички положения обаче това са единични сделки, които не са показателна за ценовите нива на пазара, коментира Георги Муховски, мениджър по търговски площи в консултантската компания Cushman&Wakefield Forton.

Все пак има обяви за продажба на магазини в идеалния център на столицата, но те трудно могат да се сравнят с въпросната. Например на друга централна и скъпа улица - “Оборище”, в близост до Докторската градина, в момента се продават два партерни търговски обекта. Те обаче са малки магазинчета. Едното - на улица “Оборище”, е само 23 квадрата и се продава за 129 000 евро, което прави към 10 000 лв. за кв. метър. Другото е с почти същата площ и там квадратният метър излиза към 8500 лв.

На самия булевард “Витоша”, но извън пешеходната му част – чак срещу “Милениум център”, се предлага партерно помещение, което излиза по 4500 лв. на квадратен метър. Но площта му от 43 квадрата го прави подходящо по-скоро за магазинче за алкохол и цигари, офис за куриерски услуги или аптека, но не и за моден магазин, за който трябват големи площи и широки витрини.

В пешеходната част на булеварда също има немалко такива маломерни помещения, които в последните години се получиха от разделянето на предишни по-големи, при наследяване и разделяне на имот или по други съображения.

Има множество обяви за продажба на търговски обекти

#София

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници