Имунитетът от рутинна ваксинация има потенциал да се справи с ракови заболявания

Имунитетът от рутинна ваксинация има потенциал да се справи с ракови заболявания

pixabay

A A+ A++ A

Учени от Масачузетския университет в Амхърст демонстрираха „на теория“ как протеинов антиген от ваксина за деца може да бъде доставен в клетките на злокачествен тумор, за да пренасочи имунната система на тялото срещу рака, ефективно да го елиминира и да предотврати повторната му поява, съобщи изданието „Медикъл експрес“.

Базираната на бактерии вътреклетъчна система за доставяне на външни вещества използва нетоксична форма на салмонела, която отделя лекарство – в този случай антиген на ваксина, след като навлезе в ракова клетка на твърд тумор.

Изследването, проведено в лабораторията „Форбс“ към Института за приложни науки за живота, цели да постави началото на метод за справяне с трудни за лечение ракови заболявания, включително рак на черния дроб, метастатични тумори на гърдата и панкреаса.

Масачузетския университет в Амхърст подаде заявление за патент, който ще бъде лицензиран на компания „Ърнест Фармасютикълс“. Компанията е съоснована от старшия автор на изследването и професор по химическо инженерство Нийл Форбс, Вишну Раман – още един от авторите на проучването, както и биоинженера Неле Ван Десел, който разработи системата за доставяне на вещества като постдокторант в лабораторията „Форбс“. Те планират да поискат одобрение от Агенцията за контрол на храните и лекарствата на САЩ, за да започнат клинични тестове до няколко години.

„Идеята е, че всеки е ваксиниран с един куп неща и ако можем да вземем тази имунизация и да я насочим към рака, можем да я използваме, за да елиминираме рака“, обясни проф. Нийл Форбс, старши автор на изследването. „Но ракът, разбира се, не показва вирусни молекули на повърхността си. Така че въпросът беше дали можем да вземем молекула вътре в раковата клетка с помощта на салмонела и след това да накараме имунната система да атакува тази ракова клетка, сякаш е нахлуващ вирус.“

За да изпробват теорията си, учените създават генномодифицирана салмонела, която да достави протеина овалбумин в тумори на панкреаса при мишки, имунизирани с овалбуминова ваксина. Протеинът прониква в клетките и предизвиква реакция на Т-клетките срещу туморните клетки. Терапията изчиства 43% от установените тумори на панкреаса, увеличава шансовете за оцеляване и предотвратява повторната поява на тумора, пишат авторите на изследването.

„Напълно излекувани бяха три от седем мишки с рак на панкреаса“, разказа проф. Форбс. „Наистина сме развълнувани от това, преживяаемостта беше драстично удължена.“

След това екипът се опита отново да създаде тумори на панкреаса при вече имунизираните мишки. „Нито един от туморите не се е развил, което означава, че мишките са изградили имунитет не само към протеина овалбумин, но и към самия рак“, уточни Форбс. „Имунната система е разбрала, че туморът е имуногенен.“

Преди да могат да започнат клиничните тестове, изследователите ще повторят експериментите върху други животни и ще преработят вътреклетъчния доставящ щам салмонела, за да осигурят неговата безопасност за употреба при хората. Учените целят първо да се справят с рака на черния дроб, а след това и с рака на панкреаса.

„Това не е просто академично упражнение“, каза Форбс. „Наистина се опитвам да създада терапия за борба с рака.“

#ваксина

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Здраве
Последно от Здраве

Всички новини от Здраве »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници