До часове: Идат бурни ветрове, повява хлад

До часове: Идат бурни ветрове, повява хлад
A A+ A++ A

Днес очакваме силни пориви на вятъра, като на места из Дунавската равнина и по Северното Черноморие ще достигнат до 70-80 км. в час. Това предупреждение за неделяния ден отправиха синоптиците от Meteo Balkans ("Метео Балканс").

Ураганни стойности се очакват по високите върхове с надморска височина от над 2000 метра, като там дори ще прехвърчат и снежинки. Причината за силния вятър е нахлуващ добре изразен студен атмосферен фронт.

Температурите у нас бързо ще се понижат

Времето днес ще е по-често с променлива облачност, като на места в Предбалкана и Черноморието ще превали дъжд. Навътре в Черно море поривите на вятъра също ще надминат 100 км. в час.

Времето в неделя

През деня в неделя, времето ще претърпи коренна промяна. До обяд облачността ще е разкъсана, но ще се вплътнява. След обяд и до полунощ от север, през нашата страна ще премине студен атмосферен фронт. Вятърът ще се усили и на много места ще е силен, от северозапад - с пориви до 70-80 км. в час, ще започне и чувствително понижение на температурите. Валежи от дъжд очакваме над Средногорието, Централна и Източна България, като те ще са до полунощ и ще обхванат и Югоизточна България. Над останалата част от страната вероятността от валежи е по-малка.

Предупреждение за силен вятър
Картата, която виждате, е базирана на регионалния числен модел SPM и показва районите, където ветровете ще са най-силни.


Жълт код – ще духа умерен и силен вятър. Поривите му ще достигат 50-70 км/ч.
Съвети при жълт код: бъдете внимателни за възможни летящи във въздуха предмети, счупвания на клони и отломки.

Времето по Черноморието

През нощта срещу неделя ще преобладава ясно време. През деня в неделя, времето по Черноморието ще претърпи коренна промяна. До обяд облачността ще е разкъсана, но след обяд тя бързо ще се увеличи. Вятърът ще се ориентира от северозапад и ще се усили, като очакваме поривите на места да надминат ат 70-80 км./час!. До края на денонощието ще започнат и валежи от дъжд, като на места те ще са съпроводени от гръмотевична дейност.

Очакваните максимални температури на въздуха ще бъдат 24-25°С.

Температура на морската вода - 22°-23°С.

Вълнение на морето – 2-3 бала.

Времето в София

През нощта срещу неделя очакваме повече облаци, но вероятността за валежи е малка. След полунощ облачността ще намалее до ясно време. Минималните температури ще се понижат - и ще са между 8-9°С.

През деня в неделя, времето в столицата ще претърпи промяна. До обяд облачността ще е разкъсана, но ще се увеличава. Вятърът ще се ориентира от северозапад и ще се усили, а с него и температурите ще се понижат. Валежи са малко вероятни.

Времето в планините - Лоши условия за туризъм! Ще бъде ветровито !

През нощта срещу неделя ще преобладава ясно време. До обяд времето по планините ще е слънчево, но след обяд от север-северозапад ще започне бързо увеличение на облачността. Валежи от дъжд се очакват в Рило-Родопският масив, Странджа и Сакар. Вятърът ще се усили до ураганни стойности, като на места поривите ще надминат 100 км. в час, ще започне и понижение на температурите.

Максималната температура на височина 1200 метра ще бъде около 13°С, на 2000 метра - около 5°С.

Времето на Балканите

Очакваме влошаване на времето, като на много места от северозапад на югоизток ще започнат валежи от дъжд, като по-интензивни ще са явленията над Румъния, Източна България и Северозападна Турция. По студения фронт ще се образуват и гръмотевични бури. Очакваме силни ветрове по планините и около Черноморието. Застудяването няма да засегне съседна Гърция и там времето ще е слънчево и сравнително топло.

#прогноза за времето

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Времето
Последно от Времето

Всички новини от Времето »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници