Георги Господинов: Когато влизам в стаите на миналото, винаги оставям вратата отворена

Георги Господинов: Когато влизам в стаите на миналото, винаги оставям вратата отворена

ФБ/Георги Господинов

A A+ A++ A

Когато влизам в стаите на миналото, винаги оставям вратата отворена" - думи на писателя Георги Господинов по време на срещата му с негови почитатели в Брюксел. Тя бе организирана от международното дружество за литература в града Passa Porta със съдействие на Българската културна асоциация и българското посолство в Белгия, предаде кореспондентът на БНР в Брюксел Ангелина Пискова.

"Проблемът е когато политиците се опитват да затворят в тези мазета хората, без да оставят вратата отворена", каза Господинов пред препълнената зала.

Снимка: ФБ/Георги Господинов

На въпрос на "Хоризонт" дали в блокадите и стачките у нас в момента вижда тази носталгия към миналото, която описва във "Времеубежище", той припомни, че книгата е написана преди тях, но добави:

"За съжаление някои от нещата се повтарят без да съм искал да ги предвиждам или да ги измислям, просто защото понякога носталгията се превръща в пропаганда и това се случва не само в България. Случва се и в Унгария, случва се и в други държави. Нормално е човек да изпитва носталгия. Не е нормално когато тя се превръща в оръжие за нещо когато искаш да постигнеш някакви цели, използвайки носталгията".

Попитан дали финалът на книгата, който внушава, че Втората световна война е на път да се повтори под някаква форма, той отговори:

"Това трябваше да бъде много, много далечно предупреждение. Не съм очаквал, че това ще стане. Не бих го пренаписал, то се получи някакси, романът стана реалистичен".

#Георги Господинов

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Култура
Последно от Култура

Всички новини от Култура »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници