Мангъра: Това сега не е COVID-19, други коронавируси са

Мангъра: Това сега не е COVID-19, други коронавируси са

Стоп кадър/бТВ

A A+ A++ A

Сега, когато има големи температурни амплитуди - сутрин и вечер студено, през деня горещо, се създават добри предпоставки за циркулирането на остри респираторни вирусни инфекции. Нека да не забравяме, че коронавирусите са отговорни за около 20% от тези заболявания.

Това, което откриваме сега, дебело трябва да се подчертае, не е COVID-19, а е коронавирусно заболяване просто Ковид (Ко-рона Ви-рус Д-disease). Това каза пред "Факти" инфекционистът доц. Атанас Мангъров.

"Сегашният коронавирус е характерен с общо неразположение, температура, болки в гърлото, хрема, кашлица и т.н. Неговата продължителност е много по-кратка.

Протича по същия начин, по който протичат всички онези вирусни инфекции, с които ние се срещаме няколко пъти годишно. Обичайно острата фаза е около 4-5 дни, в някои случаи малко по-кратко, в други случаи малко по-дълго, но цялото заболяване отзвучава максимум за десетина дни", добави той.

Ето какво още каза инфекционистът:

Начинът, по който протичат настоящите коронавирусни инфекции – „Арктур“, „Ерис“ или евентуално „Пироло“, с които се срещаме или ще се срещнем, клинически нямат нищо общо с това, което беше преди две-три години. Просто тестовете за Ковид-19 откриват коронавируси. Нищо повече.

Сега са други коронавирусни щамове. Те са като тези, с които сме се срещали от край време и ще продължим да се срещаме. Досега не сме тествали хората за коронавируси, тъй като тези вируси, с малки изключения, не са създавали проблеми достатъчно тежки, за да налагат тестването им.


#доц. Атанас Мангъров #КОВИД-19 #коронавируси

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Здраве
Последно от Здраве

Всички новини от Здраве »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници