Митрополит Кирил намекна за наказание на митрополит Николай

Митрополит Кирил намекна за наказание на митрополит Николай
Варненският и Великопреславски митрополит Кирил. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Митрополит Николай има право на 40-дневно мълчание, но няма право да се отказва от събрание на Светия Синод, защото в устава има и наказания, заяви наместник-председателят на Българската православна църква (БПЦ) митрополит Кирил.

„Не е възможно Уставът на Българската православна църква да се промени преди предстоящия избор на нов патриарх“, категоричен беше владиката пред Нова телевизия.

Коментарът му дойде по повод твърденията, че изискванията патриархът да е навършил 50 години ще бъдат изменени в полза на пловдивския митрополит Николай (който е на 43 години и няма право да бъде избран за глава на БПЦ – бел. ред.).

„Ако дядо Николай беше по-диалогичен, това можеше да стане на предишния събор. Но той изтърва момента“, заяви митрополит Кирил.

Той обаче отрече да има конфликт между него и пловдивския владика.

Варненският митрополит обаче бе категоричен, че владиката Николай няма право да бойкотира предстоящите заседания на Светия Синод, каквото намерение той изрази в понеделник в отворено писмо.

В него пловдивският митролопит обяви издигането на Кирил за неканонично и възнегодува, че гласуването е било тайно.

Митрополит Николай обяви също, че през следващите 40 дни няма да участва в заседанията на Светия Синод, а ще ги прекара в траур и ще се моли.

„Той има право на 40-дневно мълчание, но няма право да се отказва от събрание на Светия Синод, защото в устава има и наказания. Не смятам обаче, че в БПЦ има борби“, категоричен бе дядо Кирил.

Той твърдо заяви, че никакви политически и икономически лобита няма да повлияят на избора на наследник на дядо Максим.

„Света Богородица занапред ще показва пътя на народа и правителството за доброто на България“, завърши митрополит Кирил.

Междувременно стана ясно, че Великотърновският митрополит Григорий оттегля подписите си под първата и втората част от Протокол №26/10.11.2012 г. от заседанието на Св. Синод.

„Ваши високопреосвещенства, понастоящем все повече се трупат критики към светата ни Църква, особено по повод неспазване Устава на БПЦ при избора на наместник-председател на Светия Синод. Имайки предвид горното, съм длъжен да заявя: Оттеглям своите подписи под първата и втората част от Протокол №26/10.11.2012 г. от заседанието на Светия Синод. Категорично настоявам подписите ми под този протокол (първа и втора част) да бъдат заличени и да не се зачита тяхната валидност“, пише митрополит Григорий в писмо до Светия Синод.

Засега не е ясно какъв е бил неговият глас по време на гласуването.

На заседанието преди три дни митрополит Кирил бе избран за наместник-председател със 7 от общо 12 гласа при таен вот, защото двама от митрополитите бяха в чужбина.

Според църковния устав наместник може да бъде избран с повече от половината гласове в Светия Синод.

#митрополит Григорий #Светия синод #БПЦ #Българската православна църква #патриарх Максим #митрополит Николай #митрополит Кирил

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници