Парамедици: Имахме сигнал за ''инфаркт без дишане'', а се оказа, че човекът е изпил 8 текили, 4 водки, 2 мастики и 4 бири

Парамедици: Имахме сигнал за ''инфаркт без дишане'', а се оказа, че човекът е изпил 8 текили, 4 водки, 2 мастики и 4 бири

pixabay

A A+ A++ A

Над 30 000 са обслужените пациенти от Бургас и Варна за трите месеца на летния туристически сезон сезон

„В едно от повикванията имахме сигнал за „инфаркт без дишане“, а се оказа, че човекът е изпил 8 текили, 4 водки, 2 мастики, 4 бири. Дишаше, но имаше нужда от детоксикация. Ако спешният екип се заеме с нея, трябва да изминат поне два часа, в което линейката да не е на разположение за друг случай“.

Това разказва Ива Пехливанска от Съюза на парамедиците в България, цитирана от OFFNews.

Самонадеяност, липса на инстинкт за самосъхранение, занемарена профилактика стоят в основата на голяма част от спешните случаи през изминалия летен сезон. Това показва статистиката на Съюза на парамедиците в България, обобщена от впечатленията на членовете им в спешните екипи в курортите.

Недостигът на екипи по морето става все по-сериозен и въпреки прерязаната лента на новия спешен център в Приморско, Бургаска област, той така и не заработи поради липса на персонал.

Сред инцидентите в летните курорти случаите на удавяне са на едно от първите места. При голяма част от тях причината е несъобразяване и влизане в пререкания със спасители, влизане в морето след употреба на алкохол, както и през нощта. Чест повод за спешни повиквания е занемарената профилактика на хронични заболявания и неглижирането им.

Има хора, които считат, че след като са на почивка, трябва да си спрат лекарствата, за да не им пречат на приема на алкохол. Пият „като за последно“ и то наистина става за последно. Други, които трябва да се пазят от слънце и прекомерна горещина, правят точно обратното – прекарват на плажа цял ден. Трети се топят в гореща кал и луга, а имат венозна недостатъчност и това са процедури, които са им коренно противопоказани и за съжаление имахме случай с фатален край, посочва Ива Пехливанска, председател на Съюза на парамедиците в България.

„Ненавременното търсене на медицинска помощ от пациентите е голям проблем. Изпращат ме на адрес при жена с коремна болка, която продължава 3-4 дни. На място установявам артериална хипертония с кръвно налягане 240/120 и със задух. Електрокардиограмата показа обширен инфаркт, поставих венозен път, включих кислород, дадох необходимите медикаменти и успях да я стабилизирам докато стигнем до болница“, разказва Невена Костова, зам.-председател на Съюза на парамедиците в България, четвърта степен парамедик и един от специалистите с най-дълъг стаж, работещи самостоятелно в ЦСМП.

Общият брой пациенти, обслужени от спешните екипи в морските области Варна и Бургас надхвърля 30 000 за трите летни месеца. На ден подадените адреси са около 200 във всяка от двете морски области. Ситуацията с недостига на медици става все по-критична – само в Бургас в момента обявените свободни бройки са 38. Въпреки че лекарската заплата е между 2300 и 2800 лв., желаещи няма. „За съжаление няма да става по-добре, ще става все по-зле и ние сериозно настояваме да се ускори процедурата по назначаване на парамедици в системата“, Ива Пехливанска.

През летния сезон в Бургаска област така и не заработи новооткритият Спешен център в Приморско, защото не се намери персонал. „Престъпление е да не се използват уменията и знанията на хората, които знаят и могат да оказват първа помощ, да се губи ценно време за пациента и да се губят човешки животи“, посочват от Съюза на парамедиците.

Те настояват час по-скоро да бъдат изпълнени основните им искания – уеднаквяване на образователните критерии, регулиране на професията и внедряване на парамедиците в Спешната помощ. Според Невена Костова най-доброто решение е екипите да бъдат съставени от двама парамедици, като единият задължително е с най-високата – четвърта степен на квалификация. Те могат да си помагат взаимно, както при транспортиране и носене на пациеннта, така и за бързо оказване на първа помощ.

Съюзът на парамедиците в България провежда срещи с ръководствата на ЦСМП в страната, за да може спешните екипи да бъдат подсилени с парамедици. Докато в София, Пловдив, Пазарджик, Варна, има готовност те да бъдат включени в съставите на линейките с подходяща длъжностна характеристика, в редица други области това не се случва. Същевременно в цялата страна незаетите бройки в Спешна помощ надхвърлят 500.

#Турист

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници