Папа Франциск: Може и да има начин да се благословят гей двойките

Папа Франциск: Може и да има начин да се благословят гей двойките
A A+ A++ A

Известният с новаторството си папа Франциск предположи, че може да има начини да се благословят еднополовите съюзи, отговаряйки на петима консервативни кардинали, които го предизвикаха да потвърди църковното учение за хомосексуалността преди голяма среща, на която LGBTQ+ католиците са на дневен ред.

Ватикана публикува в понеделник писмо, което Франциск е написал на кардиналите на 11 юли, след като ден по-рано получи списък от пет въпроса от тях. В него Франциск предполага, че такива благословии могат да бъдат изучавани, ако не се бърка благословията с тайнствения брак.

Министерството на New Ways, което се застъпва за ЛГБТК+ католиците, каза, че писмото "е значителен напредък" в усилията ЛГБТК+ католиците да са добре дошли в църквата и представлява "една голяма сламка, преляла чашата" в тяхната маргинализация.

Ватикана смята, че бракът е неразривна връзка между мъжа и жената. В резултат на това отдавна се противопоставя на гей браковете. Но Франциск изрази подкрепа за гражданските закони, които разширяват правните предимства на еднополовите съпрузи, а католическите свещеници в някои части на Европа благославят еднополовите съюзи без порицание от Ватикана.

Отговорът на Франциск към кардиналите обаче бележи обрат спрямо настоящата официална позиция на Ватикана. В обяснителна бележка през 2021 г. Конгрегацията за доктрината на вярата каза, че църквата не може да благослови гей съюзите, защото "Бог не може да благослови греха".

В новото си писмо Франциск повтори, че бракът е съюз между мъж и жена. Но в отговор на въпроса на кардиналите за хомосексуалните съюзи и благословиите, той каза, че "пастирската милосърдие" изисква търпение и разбиране и свещениците не могат да станат съдници, "които само отричат, отхвърлят и изключват".

"Поради тази причина пастирското благоразумие трябва адекватно да разпознава дали има форми на благословия, поискани от едно или повече лица, които не предават погрешна концепция за брака", пише той. "Защото когато се иска благословия, то изразява молба за помощ от Бог, молба да можем да живеем по-добре, доверие в баща, който може да ни помогне да живеем по-добре."

Той каза, че има ситуации, които обективно "не са морално приемливи", но същото "пасторско милосърдие" изисква хората да бъдат третирани като грешници, които може да не са напълно виновни за своите ситуации.

Франциск добави, че няма нужда епархиите или епископските конференции да превръщат такава пастирска благотворителност във фиксирани норми или протоколи, като каза, че въпросът може да се разглежда за всеки отделен случай, "защото животът на църквата протича по канали извън нормите".

Франсис Де Бернардо, изпълнителен директор на New Ways Ministry, приветства откритостта на папата.

"Разрешаването на пасторските служители да благославят двойки от един и същи пол предполага, че църквата наистина признава, че може да съществува свята любов между двойки от един и същи пол и любовта на тези двойки отразява любовта на Бог", каза Де Бернардо в изявление. "Тези признания, макар и да не са напълно това, което LGBTQ+ католиците биха искали, са огромен напредък към по-пълно и всеобхватно равенство."

Петимата кардинали, всички консервативни прелати от Европа, Азия, Африка и Америка, предизвикаха Франциск да потвърди църковното учение за гейовете, ръкополагането на жените, авторитета на папата и други въпроси в писмото си.

Те публикуваха материала два дни преди началото на голям триседмичен синод във Ватикана, на който LGBTQ+ католиците и тяхното място в църквата са на дневен ред.

Подписалите са едни от най-отявлените критици на Франциск, всички пенсионирани и от по-доктринерското поколение кардинали, назначени от Свети Йоан Павел II или Папа Бенедикт XVI.

Те са Валтер Брандмюлер от Германия, бивш ватикански историк; Реймънд Бърк от САЩ, когото Франциск освободи от поста ръководител на Ватиканския върховен съд, Хуан Сандовал от Мексико, пенсиониран архиепископ на Гуадалахара, Робърт Сара от Гвинея, пенсиониран ръководител на литургичния офис на Ватикана; и Джоузеф Зен, пенсионираният архиепископ на Хонконг.

Брандмюлер и Бърк бяха сред четиримата подписали предишния кръг от dubia на Франциск през 2016 г. след противоречивото му отваряне да позволи на разведени и повторно женени двойки да получават причастие. Тогава кардиналите бяха загрижени, че позицията на Франциск нарушава църковното учение за неразривността на брака. Франциск така и не отговори на въпросите им и двама от техните съподписали впоследствие починаха.

Той наистина отговори по това време. Кардиналите не публикуваха отговора му, но явно го намериха за толкова незадоволителен, че преформулираха петте си въпроса, изпратиха му ги отново и го помолиха просто да отговори с да или не. Когато не го направи, кардиналите решиха да направят текстовете публични и да издадат предупреждение за "уведомление" към вярващите, припомянт от The Times.

Службата за доктрината на Ватикана публикува отговора му няколко часа по-късно, но без неговото въведение, в което той призова кардиналите да не се страхуват от синода.

#папа Франциск #еднополови бракове #еднополови двойки

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници