Тестват върху хора ваксина срещу хероин и фентанил

Тестват върху хора ваксина срещу хероин и фентанил

Pixabay

A A+ A++ A

Тестове с хора на ваксина срещу свръхдози хероин и фентанил ще започнат в началото на 2024 г., съобщиха учени от университета в Монтана, САЩ, и техните партньори, които са в основата на изпитанията. Тя е предназначена да помага на хората, които се борят със зависимостта си от наркотиците, както и да предотвратява риска от инцидентни свръхдози, съобщават на сайта на университета.

Фентанилът е одобрен като обезболяващо за хора в последна фаза на ракови заболявания и е

100 пъти по-силен от морфина.

Използването му обаче се превърна в истинска пандемия в САЩ и след това в Европа, след като трафикантите на дрога започнаха да го смесват с всякакви други наркотици, защото той е значително по-евтин. Според Националния институт по здравеопазване в САЩ през 2021 г. в страната от свръхдоза са починали 106 000 души. 71 000 от тези смъртни случаи се дължат на синтетични наркотици като фентанила.

Работата по бъдещата ваксина се ръководи от изследователя Джей Еванс.

„Надяваме се да започнем първите клинични изпитания с хора в началото на 2024 г. Ще започнем с ваксина срещу хероина, а скоро след това с ваксина срещу фентанила“, казва ученият. Той посочва, че когато бъде доказана безопасността и ефикасността на препаратите при тези първи тестове, ще се премине към изработването на поливалентна ваксина едновременно срещу хероина и фентанила.

Експериментите с този вид ваксини започват от д-р Марко Праветони, професор по психиатрия и поведенчески науки във Вашингтонския университет, който ръководи Центъра за разработване на лекарства за разстройства, свързани с употребата на упойващи вещества.

Неговият изследователски екип проектира хаптени (нискомолекулни вещества, които получават имуногенни свойства при свързване с носител) и ваксини, които могат да предизвикат производството на антитела срещу опиоиди. Праветони работи върху този тип ваксини от десетилетие, пише "24 часа".

#ваксина #фентанил #хероин

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Здраве
Последно от Здраве

Всички новини от Здраве »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници