Как да се справяме със стреса?

Как да се справяме със стреса?

Gerd Altmann from Pixabay

A A+ A++ A

В днешното забързано ежедневие, стресът често се превръща в неразделна част от нашия живот. Понякога имаме чувството, че напрежението се натрупва до такава степен, че е невъзможно да се справим с него.

Колкото и нереално да звучи, има начини да се намали и дори се премахне това напрежение? Нека първо разберем какво представлява, след което ще разгледаме начините, по които може да се преодолее.

Какво представлява стресът?

Това е реакция на организма спрямо различни фактори. Това може да са трудни моменти на работата, проблеми в личния живот или дори физическо напрежение, споделят специалистите от онлайн аптека galen.bg.

Тялото ни освобождава кортизол, за да се справи с тези стресори, но когато този хормон се освобождава в излишък и за дълго време, има вероятност да предизвика здравословни проблеми.

Кои са симптомите на силния стрес?

Той се проявява по различни начини при отделните хора, напомнят от Galen. Въпреки това, има някои общи физически и психологически реакции, които се свързват с повишените стресови нива. Нека разгледаме подробно някои от най-честите симптоми:

поява на акне – обикновено първо реагира кожата. Увеличеното производство на себум под въздействие на натрупано напрежение води до запушване на порите и следователно до поява на акне при някои хора;

храносмилателни проблеми – стомахът и червата могат също да се повлияят. Има възможност да се появят симптоми като газове, разстройство, запек и дори болка в стомаха. Дълготрайното стресово състояние, от своя страна, е доста опасно, тъй като е вероятно да причини гастрит и язва;

понижен имунитет – хроничният стрес отслабва имунната система. Това води до по-голяма уязвимост към болести и инфекции;

главоболие и мигрена – много хора усещат неприятно главоболие, когато са изложени на силен стрес. При някои предизвиква дори мигрена, която е много по-интензивен тип главоболие;

проблеми със съня – сред типичните реакции са невъзможността за нормален сън, прекъсването му, непрекъснато пробуждане през нощта или безсъние;

повишено кръвно налягане – може да се предизвика временно увеличаване на кръвното налягане чрез стимулиране на тялото да произведе хормони, които свиват кръвоносните съдове.

Важно е да се подчертае, че обикновено тези симптоми са свързани със стрес, но също така може да се дължат и на други медицински състояния. Ако изпитвате някой от тези симптоми, най-добре е да се консултирате с лекар.

Как може да се справим със стреса?

Докато краткосрочният стрес може да ни мобилизира и да подобри нашата работоспособност, хроничният има дълбоко негативно влияние върху физическото и психическото здраве. Ето защо е жизненоважно да намерим ефективни методи и практики, с които да управляваме неговото въздействие.

Но как точно да се справим с натоварващите източници и да възстановим баланса в живота си?

Промяна в ежедневните навици

Сред най-ефективните начини за справяне със стреса е промяната в нашето ежедневие. Здравословното хранене, включващо храни, богати на витамини и минерали, засилва имунната система, което благоприятства процеса по справяне с това състояние.

Допълнително към това, редовната физическа активност подпомага тялото да освобождава ендорфини, действащи като естествени обезболяващи. Не бива да се пренебрегва и почивката. Прекарването на време сред природата, дори за кратък период, също е вероятно да внесе значително облекчение.

Хомеопатия

Хомеопатията предлага цялостен подход към лечението на стреса, като се фокусира върху индивидуалните нужди на пациента. Различните билки и минерали може да предоставят решение за симптомите, свързани с нервната система.

Хранителни добавки

Редица хранителни добавки подпомагат организма при борбата със стреса. Магнезият, например, помага на мускулите да се релаксират, докато витамин В-комплекс влияе на енергийния метаболизъм и намалява умората, допълват експертите от Galen.

Стресът е неизбежен, но начинът, по който се отнасяме и справяме с него, зависи изцяло от нас. С правилните методи и подходи, може да превърнем ежедневните предизвикателства във възможности за растеж и личностно развитие.

#стрес

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Здраве
Последно от Здраве

Всички новини от Здраве »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници