Чакаме първия сняг на 10-11 октомври

Чакаме първия сняг на 10-11 октомври

ФБ/Росен Димитров

A A+ A++ A

Синоптикът Петър Янков съобщи, че температурите в края на септември ще бъдат между 25 и 28-29 градуса. В началото на октомври ще се задържат сравнително високи за сезона - с 3-4 градуса по-високи от климатичните норми. Градусите тогава ще бъдат между 22 и 27. Сняг по планините може да се очаква в края на първата десетдневка на предстоящия месец - 10 и 11 октомври

"Валежите ще бъдат оскъдни. Днес ще има превалявания главно в югоизточните части от страната. Интензивните валежи в момента са в района на Волос. Циклонът изнася дъждовните облаци към Истанбул. При нас максималното количество валежи ще бъде 5-6 л/кв.м в района на Южното Черноморие. Няма опасни валежи за нашия район", обясни Янков пред Bulgaria ON AIR.

В петък времето ще се стабилизира и в събота ще бъде подходящо за високопланински преходи и посещение на Черноморието ни. Максималните температури на въздуха ще бъдат 26-27 градуса. Следващите валежи ще бъдат в неделя, отново в Югоизточна България. В петък и събота времето в Гърция ще бъде подходящо за посещение от сънародниците ни.

Дългосрочните прогнози са за по-топло време в първата десетдневна на октомври. Периоди с превалявания и захлаждания евентуално са 5 и 6 октомври, стана ясно още от прогнозата на Янков.

Синоптикът посочи, че глобалното затопляне на Балканите се проявява със зачестяване на проливните валежи.

"Намираме се в процес на повишение на температурите. На Балканите има много бърза смяна на въздушната маса от топла към по-хладна. При тези чести смени се пораждат мощни купесто-дъждовни облаци. Зачестяват тези проливни валежи и ние трябва да вземем мерки", каза Янков.

#месечна прогноза за времето #Петър Янков

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Времето
Последно от Времето

Всички новини от Времето »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници