Сивият сектор се свил със 7% от 2010 г. насам

Сивият сектор се свил със 7% от 2010 г. насам
Сивият сектор в България се е свил със 7% от 2010 г. насам, обяви министърът на труда и социалната политика Тотю Младенов. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Сивият сектор в България се е свил със 7% от 2010 г. насам, обяви министърът на труда и социалната политика Тотю Младенов.

Той участва на международна конференция на тема „Бизнес етиката: основен принцип за устойчива бизнес среда", съобщиха от МТСП.

В изказването си Тотю Младенов подчерта, че министерството му насърчава социалните политики на бизнеса, и отбеляза още, че в България броят на наетите лица без договор е намалял от 71 000 на 40 000 или с 57 % за периода 2008 – 2011 г.

Социалният министър съобщи, че чрез средствата от Европейския социален фонд и Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси" ведомството му подпомага повишаването на квалификацията на заетите и безработни лица, повишава производителността на труда и доходите на работниците и служителите.

Той представи пред чуждестранните гости дейността на Българо-германските центрове за професионално обучение, като постави акцент върху успешната реализация на курсистите.

По данни на министерството над 50% от тях си намират работа след завършване на обучението, а останалите подобряват пригодността си на пазара на труда.

„Социалното министерство ще създаде и Българо-австрийски центрове за квалификация и преквалификация на работници," каза Тотю Младенов като уточни, че това предвижда Работната програма за сътрудничество 2012 – 2013 г. между МТСП и Федералното министерство на труда, социалните въпроси и защита на потребителите на Австрия.

Заедно с австрийския му колега Рудолф Хундсторфер, той подписа документа на двустранна среща, която се осъществи в рамките на работната визита на министър Младенов във Виена през септември 2012.

#сива икономика #Тотю Младенов #министър на труда

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници