3 г. затвор грозят майката на бебето, починало при раждане вкъщи

3 г. затвор грозят майката на бебето, починало при раждане вкъщи
Районна прокуратура Бургас е образувала досъдебно производство по случая с 24-годишната Сияна Ралева. Снимка: monitor.bg
A A+ A++ A

Затвор до 3 години грози младата родилка, чието бебе почина при домашно раждане в Бургаско рано сутринта в неделя.

Районна прокуратура Бургас е образувала досъдебно производство по случая с 24-годишната Сияна Ралева, съобщи говорителят на институцията Мария Маркова, цитирана от информационна агенция „Фокус".

Раждането е започнало в 02:00 през нощта в неделя, но родителите не са позвънили на телефон 112 и не са потърсили помощ от лекар или от акушер-гинеколога, който е проследявал бременността.

Раждането е продължило до около 04:00 часа, като първият сигнал на телефон 112 и на Центъра за спешна медицинска помощ е подаден в 5:59 часа.

Когато пристига кола на Бърза помощ, лекарите установили, че майката е в добро състояние, но детето е мъртво.

Впоследствие стана ясно, че детето е преносено, но майката е отказала да постъпи в болница. За семейството на родилката се говори, че са йеховисти, които отказват медицинско обслужване. Тя е подписала документи за отказ от ваксини и кръвопреливане.

Производството е по чл. 120 от НК - за убийство, извършено от майка върху рожба във време на раждане или веднага след него, наказанието е лишаване от свобода до три години.

„Все още няма предявено обвинение по отношение на майката, тъй като не са излезли резултатите от съдебно медицинската експертиза," каза Мария Маркова.

Тя изтъкна, че трябва технологично време за хистологичните изследвания, които следва да се направят освен аутопсията.

„Когато се извършват всичките необходими процесуални-следствени действия и се обективира съответно виновно поведение, ако има такова, ще бъдат предприети съответните действия по предявяване на обвинение," обясни прокурор Мария Маркова.

Експертизата трябва да даде отговор на въпроса – имало ли е шанс бебето да бъде спасено, ако е родено в болнична среда.

Наблюдаващият прокурор Христо Колев вече е разпитал майката - 24-годишната Сияна Ралева. Показания са дали и наблюдаващите лекари.

#домашно раждане #Бургас #бебе #Сияна Ралева

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници