След мощния шпионски скандал: Руската църква в София затваря врати

След мощния шпионски скандал: Руската църква в София затваря врати
A A+ A++ A

Руската църква в София ще затвори вратите си. Това съобщиха от Външното министерство на Русия във връзка с експулсирането на председателя й архимандрит Васиан и още двама служители.

„Тази стара руска църква, която дълги години е била място за споделено поклонение на руснаци и българи, сега ще бъде затворена“, заявиха от МВнР на Русия.

На 21 септември свещеници от руската църковна мисия в София бяха извикани в имиграционната служба на България. Връчена им е молба да напуснат балканската страна до 24 часа, тъй като се предполага, че представляват заплаха за националната сигурност. Става дума за игумена на мисията на Руската православна църква в София архимандрит Васиан, секретаря на мисията протойерей Евгений и служител на храма, се казва в изявление на говорителя на Външното министерство на Русия Мария Захарова.

„Възмутени и шокирани сме от случилото се. Това още веднъж подчертава, че сегашното ръководство на България явно е тръгнало по пътя на разрушаване не само на политическите контакти между нашите държави, но и на културните и човешки връзки между нашите народи. Сегашната им цел изглежда е прекъсване на отношенията между сестринските Руска и Българска православни църкви и братските връзки между руския и българския народ“, посочва говорителката на МВнР на Русия.

„Още веднъж подчертаваме, че отговорността за бързото влошаване на руско-българските отношения е изцяло на българската страна“, завършва тя.

#Руска църква

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници