КТ "Подкрепа" в мините е против част от споразумението с правителството

КТ "Подкрепа" в мините е против част от споразумението с правителството

Стоп кадър/НОВА

A A+ A++ A

Синдикалната организация на КТ "Подкрепа" в държавните "Мини Марица-изток" изрази несъгласие с част от договореното с правителството на протеста на миньори и енергетици в столицата на 19 септември. Те се заканиха с протести ако се допусне създаване на ново държавно предприятие за рекултивация и конверсия, както предвижда проектоспоразумението.

В специална декларация представителите на КТ "Подкрепа" в "Мини Марица-изток" се разграничават от постигнатото споразумение между синдикати и правителството. Според тях преговорната група, излъчена по време на националния протест, е била подведена, а исканията им са били подменени, информира БНР.

Конкретно синдикалистите от мините са против изграждането на ново предприятие за рекултивиране и конверсия на въглищните райони. Според Бисер Бинев, председател на КТ "Подкрепа" в мините това е в ущърб на държавното въгледобивно предприятие.

"Няма да отстъпим от това искане. Това е отделяне на дейност от "Мини Марица-изток". Как ще го учредим, ще променим законите ли? Ще отнемем от активите на мините и централите, за да създадем нещо, което ще е в ущърб на самите предприятия? Ние няма да се съгласим“, категоричен беше Бинев.

Синдикалистите настояват това да отпадне от бъдещото споразумение за плавен енергиен преход, което трябва да бъде окончателно подготвено с правителството до 28 септември.

Ще предприемем всички разрешени от закона действия за защита интересите на работещите, включително и гражданско неподчинение, заяви Стойчо Стойчев, председатели на КТ "Подкрепа" в рудник 3.


Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници