България експулсира висш духовник и двама служители на Руската църква

България експулсира висш духовник и двама служители на Руската църква

ФБ/Русская церковь в Софии

A A+ A++ A

Българските власти експулсират от страната архимандрит Васиан, настоятел на подворието на Руската православна църква в София и двама служители на светата обител. Това съобщи ТАСС, позовавайки се на информация на руското посолство у нас.

"Българските власти считат отец Васиан за заплаха за националната сигурност", посочват руските дипломати.

От руското посолство в България излязоха с остра позиция по казуса. Ето какво гласи тя:

"На 21 септември българските власти предприеха груби, фрапантни действия за експулсиране на настоятеля на Подворието на Руската православна църква в София архимандрит Васиан и двама служители на църквата "Св. Николай Мирликийски Чудотворец". Възмутени сме от факта и формата на взетото от българската страна решение. Очевидно е, че сегашното ръководство на България си е поставило задачата да разруши не само обществено-политическите, културните и хуманитарните връзки между нашите държави, но и да скъса отношенията между сестринските Руска и Българска православни църкви и да озлоби руския и българския народи един срещу друг.
Особено показателно е, че тази стъпка беше направена на празника Рождество на Пресвета Богородица – свещен и чист ден за вярващите на Руската православна църква. Подчертаваме, че отговорността за стремглавата деградация на двустранното взаимодействие лежи изцяло върху българската страна".

Преди дни стана ясно, че Васиан Змеев, заедно с трима руски дипломати, са били изгонени от властите в Северна Македония заради данни, че са руски шпиони, напомня БГНЕС.


#експулсиран #Руска църква

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Закон и ред
Последно от Закон и ред

Всички новини от Закон и ред »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници