Дейвид Бекъм оголи душата си: Страдам от заболяването ОКР, ад е!

Дейвид Бекъм оголи душата си: Страдам от заболяването ОКР, ад е!
A A+ A++ A

Дейвид Бекъм призна на няколко пъти в последните години, че страда от обсесивно-компулсивно разстройство, известно като ОКР.

Легендата на английския футбол и настоящ съсобственик на американския Интер (Маями) е до болка откровен, че му е трудно, но се справя.

Преди да преминем към разкритията на родения на 2 май 1975 година исполин на Манчестър Юнайтед, нека поясним какво представлява въпросното обсесивно-компулсивното разстройство.

То се отличава с наличието на повтарящи се натрапливи мисли, страхове, мании и действия, чиято безсмисленост или нереалистичност човек осъзнава, но въпреки това не е в състояние да контролира.

Тревожността и нервността, пораждащи се от тези мисли, води до спешна необходимост от извършването на определени ритуали или компулсии. Те се изпълняват в опит за предотвратяване или премахване на завладяващите мисли. Въпреки че ритуалът може временно да намали тревожността, човек го изпълнява отново, когато въпросните мисли се „завърнат“.

Този цикъл на обсесивно-компулсивно разстройство може да прогресира и продължи часове, което значително нарушава нормалните всекидневни дейности.

Експертите определят следните най-често срещани натрапливи мисли и страхове:

страх от замърсяване или заразяване с микроби;

страх от причиняване на вреда на друг човек;

страх от грешка;

страх от неудобни и смущаващи ситуации или социално неприемливо поведение;

страх от лоши или греховни мисли;

желание за ред, симетрия или точност;

прекалено чувство на съмнение и необходимост от постоянно успокоение.

Основно компулсиите са свързани със:

многократно къпане, взимане на душ или измиване на ръцете;

отказ от ръкуване или докосване на дръжките на вратите;

многократна проверка – например заключена ли е вратата, изключена ли е печката;

непрекъснато броене, умствено или на глас, при изпълнение на рутинни задачи;

постоянно подреждане по определен начин;

консумация на храни в определен ред;

повтаряне на специфични думи, фрази или молитви;

изпълняването на задачи определен брой пъти.

Сега се връщаме на темата „Бекъм“

Още когато е юноша бледен в Манчестър Юнайтед, той е пристрастен да пренарежда хотелските стаи и да реди кутии с безалкохолни напитки, за да бъде всичко перфектно в деня на мача и да вкара поне един гол.

Дейвид Бекъм признава, че се е опитал да прекъсне цикъла си на повтарящо се поведение многократно, но не е могъл да спре. Ходил е на десетки лекари, пръснал е много пари за прегледи и лекарства, но…

„Осъзнавам, че понякога това е ад“, добавя англичанинът, който по брилянтен начин вкарваше голове от фаул и раздаваше ювелирни пасове.

„При мен всичко трябва да е подредено в права линия или всичко трябва да е по двойки. Кутиите безалкохолни в хладилника трябва да са чифт. Пресните млека – също. Каквото и да има вътре, не бива да е нечетен брой.

В хотелска стая, преди да мога да се отпусна, трябва да преместя багажа си в четен брой чекмеджета. Четен брой трябва да са списанията и вестниците, които купувам. После ги подреждам по азбучен ред според имената им. Дрехите ми трябва да са сгънати както е необходимо. Има ли малки гънки, мачкам ги и започвам да ги сгъвам отново и отново“, твърди Бекъм.

Той смята, че ако не го направи, на другия ден отборът му - било Юнайтед, Реал Мадрид или някой друг, няма да победи.

Бекъм признава, че също е пристрастен към татуировките, отчасти защото се наслаждава на.. болката. Татуировките обаче също си имат определена бройка на отделните части от тялото на Дейвид. Това не е обикновено правило при него, а твърд и непоклатим закон.

Бившият капитан на Англия казва, че съпругата му Виктория го нарича "чудак" заради състоянието му.

Вестниците се радват на историите за ексцентричното поведение на Бекъм, като съобщават, че той носи бели дрехи в тон с мебелите си. Дейвид купува 30 чифта еднакви гащи на „Келвин Клайн“ на всеки две седмици и настоява да подрежда ризите си според цвета им – започва от по-тъмните и минава към по-светлите нюанси. Понякога му отнема прекалено дълго време, за да го направи.

Смята, че четното подреждане на каквито и да е било предмети му помага, въпреки че дълги години играеше с №7 на терена. Дейвид обаче все пак уточнява, че е роден на второ число.

Г-жа Виктория Бекъм, която и преди е разкривала тайните на съпруга си, открехва завесата по горещата тема:

„Дейвид има онова обсесивно-компулсивно разстройство, при което всичко трябва да съвпада. Ако отворите нашия хладилник, ще видите, че и там всичко е координирано от двете страни. Имаме три хладилника по негово настояване - в единия държим основната храна, в друг – салатите и десертите, а в третия - напитки. В единия за напитки всичко е симетрично. Ако има три кутии, ще изхвърли едната, защото трябва да е четен брой. Категоричен е! Искаше хладилниците да са четири, но в случая поне успях да го разубедя. За другото обаче – никой не може. Даже и самият той“.

Бекъм добавя, че съотборниците му в Реал Мадрид не са знаели за състоянието му. Тези в Манчестър Юнайтед обаче преди това го разкрили. Зевзеците умишлено пренареждали дрехите му в хотелските стаи или са премествали списания, за да ги направят "побъркани" и да го побъркат самия него.

Бившият капитан на английския национален отбор говори за заболяването си и в документален филм на Netflix, чиито снимки стартираха преди година и половина и приключиха през април тази година. Западните медии твърдят, че Бекъм се е съгласил да говори всичко за личния си живот срещу няколко милиона долара. Спрягат се различни цифри - 12, 16, 20 милиона...

Дейвид уточнява как животът с неговото „уморително“ обсесивно-компулсивно разстройство го кара да прекарва часове в почистване и организиране на дома си, докато останалата част от семейството му е в леглото.

„Когато всички спят, аз ставам много рано и започвам да обикалям къщата. Чистя и мия всичко – чаши, чинии, купи, подове, бърша прах. Стенните лампи трябва да са наклонени в една и съща посока. Подрязвам фитила на свещта, почиствам стъклото на лампата около нея, защото това ме побърква - димът, който се образува между свещта и стъклото. Когато Виктория и децата се събудят, всичко блести. Нямаме нужда от прислужнички и чистачки. Не знам дали тя оценява всичко това. Излиза, че ОКР има и положителни страни“, шегува се той.

Тук трябва да се направи важно уточнение: Семейство Бекъм живее в имение за 25 милиона паунда в Холанд Парк, Лондон, което те закупиха през 2013 г. Разполага с осем бани, седем спални, две кухни, четири хола и фитнес зала и спа. Отделно те наскоро си купиха и апартамент в Маями за 24 милиона долара.

Дали на Дейвид му стигат силите да почисти всичко?!

На въпрос дали и целува по четен брой пъти съпругата си Виктория, Дейвид само маха с ръка с лъчезарната си усмивка…

#Дейвид Бекъм

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Здраве
Последно от Здраве

Всички новини от Здраве »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници