Зам-шефът на КНСБ: Очертава се есен на недоволството

Зам-шефът на КНСБ: Очертава се есен на недоволството

knsb-bg.org

A A+ A++ A

"Очертава се една есен на недоволството. Натрупаните във времето назад проблеми сега - до края на септември, голяма част от тях трябва да бъдат решени. В такива кратки срокове е много възможно да се вземат решения, които меко казано са нелогични, неприемливи и крайни. Ние като синдикат няма как да не реагираме". Това заяви пред БНР вицепрезидентът на КНСБ Огнян Атанасов относно протеста им утре заедно с КТ "Подкрепа" в защита на миньорите. Протестът съвпада с идването на трактори и земеделци от цялата страна в столицата.

Той напомни, че в началото на година Народното събрание прие решение, което е било важно, за да се съхрани българската енергетика. Правителствата от началото на годината обаче не направиха почти нищо за изпълнение на това решение за предоговаряне на Плана за възстановяване и устойчивост и за отпадане на изискването за намалените 40% на емисиите парникови газове до 2026 г. в сравнение с 2019 г., подчерта Атанасов в интервю за предаването "Преди всички".

"За тези 9 месеца не се свърши нищо, което да успокои миньорите и енергетиците в България, че ще могат да работят спокойно до 2038 г., каквото е решението на НС. Едновременно с това не се предлагат и никакви конкретни решения за запазване на електроенергийното ни производство и енергийната обезпеченост на българската индустрия. От друга страна това, което четем в териториалните планове, че 15 000 души до края на 2030 г. и още 15 000 до 2038 г. ще бъдат прехвърлени в някакви несъществуващи все още работни места - няма как да успокоява хората и те с право съвсем тревожно се притесняват за своите работни места. За съжаление, не мога да кажа, че виждаме бързи конкретни решения от страна на правителството. Има опити за такива решения, но по начина, по който ни се предлагат, за нас са крайно неприемливи".

КНСБ не приема каквато и да било схема за сценарий за затваряне на въгледобивни мощности до 2030 г., категоричен бе синдикалистът и обясни:

""Бобов дол" дори трябва да затвори през 2026 г. - това е абсурдно, това е невъзможно, това ще постави под риск енергийната сигурност на страната, това ще постави под риск националната сигурност на страната, и под риск хиляди работни места, които няма от какво друго да бъдат заместени".

По думите му те няма да допуснат загуба на работни места.

Не можем на хората да обясняваме нещо имагинерно, заяви Огнян Атанасов. И настоя да се направи общ устройствен план на "Мини Марица-изток", в който да се посочи какви терени има, за какво може да се използват и как да се развиват и привличат инвеститори.

"В момента хората са подложени под невероятен натиск, че могат да загубят работните си места и че нямат сигурност за бъдещето си. Най-голямото напрежение е, че отново всичко се случва в последния момент".

Ако това ще става плавно, трябва да бъде с цел 2038 г. и някой да представи план как това ще се случи, категоричен бе вицепрезидентът на КНСБ.


#КНСБ #недоволство #протести

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници