Newsweek: Политиката на САЩ в Украйна провокира глобална ядрена война

Newsweek: Политиката на САЩ в Украйна провокира глобална ядрена война
A A+ A++ A

Външната политика на САЩ в подкрепа на Украйна провокира напрежение между свръхсилите, което може да доведе до глобална ядрена война. За такава заплаха говори Макс Ейбрамс, професор по политически науки в Североизточния университет в Бостън, съобщи американското издание Newsweek.

„САЩ са захвърлили всякаква предпазливост настрана. Президентът Байдън продължава да се съгласява да доставя на украинските въоръжени сили оръжия, които преди това не можеха да бъдат прехвърляни поради риска от ескалация – от системи за противовъздушна отбрана „Пейтриът“ до танкове „Ейбрамс“, касетъчни боеприпаси и изтребители F-16.

Последното такова опасно решение може да бъде изпращането на системи АТАСМС на Киев.“

Авторът твърди, че Вашингтон няма да спре доставките за Украйна докато „не усети ядрен взрив над главата си“.

В същото време Ейбрамс отбеляза, че смята подобен подход за много радикален, опасен и дестабилизиращ за съвременната архитектура на международната сигурност.

По-рано източници от Белия дом съобщиха, че Вашингтон се е приближил до решение за прехвърляне на ракети с голям обсег на действие на Украйна през есента. Според вестника президентът на САЩ Джо Байдън ще трябва само да одобри това решение.

Източници: kritichno.bg, newsweek.com

#ядрен взрив #Русия #САЩ #Украйна

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Гледна точка
Последно от Гледна точка

Всички новини от Гледна точка »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници