Къде какво: Празничната програма в Деня на София

Къде какво: Празничната програма в Деня на София

Pixabay

A A+ A++ A

С безплатен концерт, изложби и инициативи с вход свободен столицата ще посрещне днешния си празник. 17 септември ще бъде отбелязан в София с редица събития, сред които връчване на наградите на Столичната община.

Празникът ще започне с извънредно тържествено заседание на столичния общински съвет в 10 часа. След официалните приветствия ще бъдат връчени наградите „Почетен гражданин на София”.

Писателите Георги Господинов и Георги Константинов, художникът проф. Станислав Памукчиев и президентът на фондация "Америка за България" Нанси Шилър ще получат отличието, а почетният знак на столичната община ще бъде връчен на народно читалище „Д-р Петър Берон - 1926“ и преводачите Анджела Родел и Мари Врина-Николов.

От 11,30 часа по-късно пред храм „Света София“ ще има тържествен водосвет и официалната церемония за издигане знамето на София, в която ще участва председателят на Народното събрание Росен Желязков. Той ще приеме рапорта на почетния караул на Националната гвардейска част, а тържествения водосвет ще отслужат свещеници от Българската православна църква.

На място ще има специални мерки за сигурност. Хората ще имат достъп през пунктове за проверка откъм южната страна на храм-паметника „Свети Александър Невски“ и при улиците „Париж“ и „Шипка“. Служителите на НСО ще проверяват с металдетектори за наличие на огнестрелни и хладни оръжия, остри предмети, експлозиви и леснозапалими вещества, фойерверки и други пиротехнически изделия.

В два следобед в Софийската градска художествена галерия ще бъдат връчени наградите на Столичната община за ярки постижения в областта на културата през последната година.

Дигитална 3D графична реконструкция, в която посетителите може да извършват различни дейности във виртуална среда чрез използването на очила за виртуална реалност, е сред акцентите в обновения обект „Триъгълна кула на Сердика“. Откриването на реновирания музей е днес.

Първи детски интерактивен фестивал на открито организира за празника сдружение "Б Плюс" с подкрепата на Столична община. Събитието за театрални зрители от 5 до 12 години ще се състои в Южния парк при езерото (вход от ул. "Нишава"). В рамките на фестивала малчуганите ще могат да се включат в театрални работилници и чрез играта и различните форми на изкуството да се докоснат до магията на кукления театър. Ще пеят, рецитират и рисуват заедно с актрисите Августина-Калина Петкова и Деница Даринова, като са предвидени две творчеки ателиета за тях с продължителност 1 час- Те започват в 13.00, 15.00 и 17.00 ч. В шоу-спектакъла “Балон като слон” с актьора Краси Кирчев и куклен театър „Мале-мале“ от 18.30 ч. децата ще участват в игри и състезания със сапунени балони. В шоуто ще има както най-обикновени, така и специални сапунени балони: с дим, с огън, квадратни балони, пет балона един в друг, балон гъсеница... Краят на шоуто неусетно ще се превърне в работилница за сапунени мехури за децата и родителите им.

Интересни изживявания предлага и събитието „Скоростта на метрото: Хвани различната мотриса“. В диапазона от 10.00 до 13.00 ч. на 17 септември по линия 3 на Столичния метрополитен ще се движи трансформирана в сцена за изкуство мотриса, на борда на която ще се изявяват група „Тригайда“, музикантите Йоанна-Мария Тодорова и Мартин Павлов към младежката филхармония „Пионер“ и нашумялата кей-поп група Toxic. Зад пулта ще застане и Disco Manga DJ. Събитието стартира точно в 10.00 ч. от метростанция НДК II.

От 18.00 ч. пък ще се състои третото издание на Party Tram Sofia с мотриса от последно поколение, тип Pesa, а стартовата точка е пл. „Македония“. Трамваят, посветен на младежките дебюти, уменията и знанието ще се движи по линия 5 и от пл. „Възраждане“ до пл. „Журналист“.

От 17.00 ч. пред сградата на РИМ – София ще има магическо представление с балони с Марио и Славена, а от 18.00 ч. пред залата за временни изложби на I етаж започва детско ателие „Животните в цирка“.

Научно-образователният център „Музейко“ също ще работи с безплатен вход за малчуганите.

От 18.00 ч. ще започне празничен концерт на сцената на София Съмър Фест зад музея „Земята и хората“ с участието на Любо Киров, Innerglow и "Юпитер 7". Водещ ще бъде актьорът от трупата на МГТ „Зад канала“ Александър Кадиев. Входът е свободен, а концертът ще се излъчва и на живо във Фейсбук на страниците @Столица Култура и @Art Sofia.

Два от общинските театри ще покажат някои от хитовете в репертоара си, но там входът няма да е безплатен, а с билети. Ремонтиращият се театър „София“ ще представи на сцената на „Сълза и смях“ спектакъла „Горчивите сълзи на Петра фон Кант“ от Райнер Вернер Фасбиндер под режисурата на проф. Пламен Марков. В главната роля е Лилия Маравиля, която има номинация „Аскеер 2023“ затова си превъплъщение.

В театър „Възраждане“ от 11.00 и 12.30 ч. ще играят любима детска постановка – „Трите прасенца“, а вечерта – комедията „Квартет за двама“ от Анатолий Крим под режисурата на Владимир Петков с Татяна Захова, Роберт Янакиев, Виттория Николова и Боян Младенов в ролите.

#Ден на София

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници