Есента напомня за себе си: Захлажда се, ще вали ще гърми

Есента напомня за себе си:  Захлажда се, ще вали ще гърми
A A+ A++ A

До обяд облачността ще е разкъсана, а след обяд и купесто-дъждовна. Отново над планинските райони от Западна и Централна България ще се очакват валежи, съпроводени от гръмотевици, като на места валежите ще са значителни.

До вечерта явленията ще обхванат източната половина от страната. Ще духа слаб до умерен вятър от северозапад, а в Източна България – предимно от изток.

Meteo Balkans издаде карта с предупреждения за опасно време, които са валидни за събота - 16 септември. (Забележка: Картата показва районите, в които вероятността за опасни явления е най-голяма, но НЕ винаги бурите обхващат зоните оградени на картата!!!)

Жълт код:

Издаваме код за слаби гръмотевични бури и проливни валежи, като очакваното сумарно количество дъжд ще е между 15-20л./кв. м. Валежите над тези райони ще са предимно в следобедните часове и ще са на по-малко места.

Оранжев код:

Издаваме този код за проливни, а на места и за обложни валежи. Валежите ще са на изолирани места над посочените райони и ще са значителни по количества. Отново ще има условия за градушки. Бъдете предпазливи и от възможни локални наводнения в планинските райони, като преливания на планински реки.

Очакваните валежи могат да достигнат до 25-40 л./кв. м. Над тези райони ще са придружени и от засилена гръмотевична дейност, силен вятър и дребна градушка (известни и като шквалови явления).

Важно! Нека да се обърне внимание, че издадените карти от нас са за очаквания потенциал на явленията. Тоест, НЕ винаги означава, че над дадената област ще се разразят бури. Защото самите явления са малки по площ. Конвективните процеси са сложни за прогнозиране.

Времето по Черноморието

През нощта срещу събота ще преобладава разкъсана висока облачност. След обяд и с развитие на купесто-дъждовна и на места ще превали и прегърми.

Максималните температури на въздуха ще бъдат –25-27°С, а на морската вода - 23°-26°С.

Ще духа слаб до умерен североизточен вятър.

Вълнението ще е между 2-4 бала.

Времето в София

През нощта срещу събота времето в столицата ще е предимно облачно, с валежи от дъжд. Минималните температури ще се повишат и ще са между 15-17°С. До обяд облачността ще е разкъсана, а след обяд и значителна с чести валежи. Ще духа слаб до умерен източен вятър. Максималните температури ще са между 25-26°С.

Времето в планините - няма да е подходящо за туризъм!

През целя ден ще е предимно облачно с валежи в Рило-Родопският масив, Средногорието и Централния Балкан. Ще духа умерен вятър от северозапад. Температурите ще се понижат и максималната на височина 1200 метра ще около 17°, на 2000 метра - около 10°.

Времето на Балканите

Под влияние на преминаващ студен атмосферен фронт, на много места над централните и източни райони от полуострова ще се разразят гръмотевични бури. През следващите 48 часа се очакват значителни валежи и висока вероятност от градушки.

Прогнозист: Имре Дузмат, Meteo Balkans

#прогноза за времето

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Времето
Последно от Времето

Всички новини от Времето »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници