Хора в неравностойно положение ще получават помощ от ментор, за да работят

Хора в неравностойно положение ще получават помощ от ментор, за да работят
A A+ A++ A

Депутатите приеха на второ четене промени в Закона за насърчаване на заетостта. С промените се регламентира възможността да се назначават ментори, които според приетите текстове, са работници или служители от предприятието, които подпомагат адаптацията на наетия безработен от групите в неравностойно положение.

Същевременно тези групи са прецизирани и включват безработни хора - родители (осиновители) с деца до четиригодишна възраст, както и безработни над 55-годишна възраст (досега групата бе над 50-годишна възраст).

Работодателят може да осигури ментор на наетото лице за срок до шест месеца, като следва да получава суми за времето, през което изпълнява възложената от работодателя дейност.

Осигуряват препитание за 10 хиляди безработни по Националния план по заетостта за 2023 г.

Работодателят има право да заяви обучение за придобиване на професионална квалификация или ключови компетентности за наетите лица. За всяко лице, включено в обучение, организирано от работодателя и Агенцията по заетостта, на обучаващата институция се предоставят средства, предвиждат приетите текстове.

С други разпоредби от 1 декември тази година Държавното предприятие „Българо-германски център за професионално обучение“ (ДП БГЦПО) се преобразува като се влива в Центъра за развитие на човешките ресурси, създаден с постановление на Министерския съвет.

Предвижда се за целите на държавната политика за работа с икономически неактивни лица и за проучване и анализиране на трудовите ресурси в страната Агенцията по заетостта да получава информация за лица на възраст от 16 до 65 години от Главна дирекция „Гражданска регистрация и административно обслужване“ в Министерството на регионалното развитие и благоустройството.

#деца с увреждания

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници