Масова кастрация щяла да реши проблема с бездомните кучета

Масова кастрация щяла да реши проблема с бездомните кучета
Гражданите, които се грижат за бездомни кучета, правели всичко възможно да попречат на екипите на „Екоравновесие". Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

След поредните случаи на ухапани софиянци и в началото на зимата, проблемът с бездомните кучета в столицата отново излиза на дневен ред.

Изпълнителният директор на „Екоравновесие" Манол Нейков се опита да отговори пред Би Ти Ви на въпроса ще помогне ли новият приют в Долни Богров за справяне с проблема.

По думите му в приюта ще бъдат настанявани агресивни кучета, кучета от глутници, които създават проблеми на гражданите, от района на детски градини, училища и т.н.

Разликата ще се усети до 2 – 3 месеца, периодът в който ще бъде населен обектът, добави експертът.

Според него в приюта ще идват също неагресивни кучета, ваксинирани, обезпаразитени и готови за осиновяване.

„Проблемът с кучетата ще се реши с масова кастрация, както на бездомните, така и на домашните," смята Нейков.

„Това ще предотврати появата на нежелани поколения и кучета. Кастрацията трябва да залегне като елемент в Закона за защита на животните", посочи той.

Нейков е категоричен, че издръжката на приюта в Долни Богров няма да струва 1 млн. евро на година, каквито предупреждения се чуха.

„Дневно храната излиза по 35 стотинки на куче. Предстои да бъдат изчислени и останалите разходи," каза директорът на „Екоравновесие".

Повод за разговора с Манол Нейков станаха последните случаи на хора, ухапани от уличните кучета.

Във вторник миналата седмица Цветана Босева беше нападната, след като оставила детето си на детска градина, а 82-годишният Иван Кацаров беше ухапан от куче на пл. „Славейков".

Кучето атакувало Цветана в гръб и я захапало за крака на връщане от детската градина. Инцидентът станал на оживено място. Тя не провокирала с нищо животното. Не е носела у себе си и нищо, което може да предизвика интереса му.

„За проблема с кучетата трябва да се говори. Такова нещо се случва в центъра на София, на майка, която току що е оставила детето си в градина," казва Цветана Босева.

Непосредствено след случая тя се обажда в „Екоравновесие", откъдето й обещават да посетят района. По-късно обаче хората на общинското дружество не открили кучето.

Подобен е случаят от миналата седмица, когато възрастен човек бе ухапан на площад „Славейков".

Продавачите на книги на площада хранят кучето, нападнало 82-годишния Иван Кацаров, и попречили на „Екоравновесие" да прибере животното.

„Когато има ухапване, веднага изпращаме екип на мястото. Ако животното не бъде заловено в същия ден, следват посещения в следващите дни, докато бъде заловено," каза Манол Нейков.

„Два пъти пращахме екип на пл. „Славейков", където продавачите не ни дават да го заловим," посочи той, но обеща, че това ще стане.

По думите му гражданите, които се грижат за бездомни кучета, правят всичко възможно да попречат на екипите на „Екоравновесие".

Освен това в столицата продължават да идват и кучета от провинцията. Над 300 сигнала са получени в последно време за изоставени животни.

Първите 28 кучета вече са настанени в приюта в Долни Богров. Агресивните животни са поставени в единични клетки с площ от 6 квадратни метра.

#Екоравновесие #Манол Нейков #София #бездомни кучета #кастрация #приют #Долни Богров #площад „Славейков"

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници