Ето какво ще представлява базата на НАТО край Ямбол за 1500 войници

Ето какво ще представлява базата на НАТО край Ямбол за 1500 войници
A A+ A++ A

Базата на НАТО до Ямбол ще е за 1500 души, предимно италианци, но при нужда ще поеме и повече хора. Това съобщиха военни експерти по Нова тв.

Става дума за база за настаняване, гаражи и складове за техника в Кабиле на мястото на бившата 66-а армейска ракетна бригада, където вече имало изградени съоръжения.

Подробностите за базата за настаняване на бойна група на НАТО край Ямбол бяха коментирани от ген. Съби Събев, първият национален военен представител на България в НАТО, преподавателят по отбранителна сигурност доц. Георги Цветков и военният експерт Васил Данов.

Събев отбеляза, че няма да се тръгне от нулата за позиционирането на батальона край Ямбол - там вече имало изградени съоръжения, които ще се ремонтират. Мястото е отдалечено от населени места, каквото е било изискването навремето. Според него да се нарича това военна база било "малко пресилено". Инфраструктурата пък щяла да е само за настаняване - помещения и гаражи за съхранение на техника, "за пълноценен живот на един военен контингент". Локацията от военна гледна точка е превъзходна, смята Събев.

Доброто разположение на базата бе отчетено и от Данов, особено предвид близостта с базата в Бургас. Основните сили на флота ще са съсредоточени там, пристанището е удобно и това близко разстояние до Кабиле помага да се вържат сухопътните, военновъздушните и военноморските сили, смята той.

Доц. Цветков посочи, че съоръженията край Ново село са с временен характер. Това, което се обсъжда, е концепция за развитие на националната бойна група в България, става въпрос за изграждане на постоянна структура, която да може да поема по-големи количества хора, защити той идеята за инвестицията.

Събев уточни, че в момента в бойната група водеща е Италия - около 700 души. "Ако тя трябва да нарасне до бригада, ще дойдат и други формирования, ще има и български. Откъде ще дойдат и с каква техника - никой не може да каже със сигурност", призна той.

#НАТО #военна база #Ямбол

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници