КАТ заложи капан на шофьорите за 15 септември и няма да прощава

КАТ заложи капан на шофьорите за 15 септември и няма да прощава
A A+ A++ A

Пътни полицаи се залагат пред училищата в първия учебен ден, като освен да съблюдават за реда и сигурността на децата, ще връчват и неполучени фишове на родителите, пише „Телеграф“.

Указанията са колкото може повече шофьори да бъдат проверени на място около школата.

Мерките за безопасност на 15 септември са в рамките на традиционната акция „Децата тръгват на училище, да ги пазим на пътя“, която провежда МВР всяка година.

Нарушения

Наред с това катаджиите имат разпореждане да спират възможно най-много водачи, независимо дали за нарушение или за рутинна проверка.

Целта е да се връчат максимален брой фишове. Причината е, че според неофициални данни към момента по пътищата у нас над 50% от водачите продължават да се движат, въпреки че в системата на полицията им се води поне един невръчен фиш.

Най-много са провиненията за нарушение на скоростните режими, минаване на червен сигнал на светофара и нарушения на пътната маркировка.

В учебния ден постовете ще следят за родители, които докарват децата си до училище без поставен колан, с невключени къси или дневни светлини, паркиращи неправилно около дворовете на школата и други подобни нарушения.

Освен че ще ги санкционират на място, ще им дават и невръчени досега честитки за предишни прегрешения на пътя.

Безопасност

Специализираната полицейска операция ще се провежда до 22 септември, а след тази дата ще има следваща, която ще е за дните около празника за Деня на българската независимост.

От МВР отправят апел към родителите да обърнат внимание, като изберат най-безопасните маршрути, по които да се движи детето и как да пресича правилно.

„С настъпването на есенно-зимния сезон се стъмва по-рано, затова трябват ярки и светлоотразителни облекла, които да се виждат както в светлата, така и в тъмната част на денонощието“, препоръчват от МВР и добавят, че е добре децата да не играят около места с прекалено натоварено движение.

#КАТ

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници