Само за 2023 г.: Четири пъти е обявявано бедствено положение

Само за 2023 г.: Четири пъти е обявявано бедствено положение

МВР

A A+ A++ A

От 1 януари до 31 юли 2023 г. на 4 пъти областните управители са обявявали бедствено положение в страната, предаде БГНЕС.

Намаляването на риска от бедствия става все по-актуална политика не само за Европа, но и за България през последните години предвид многобройните стихии, на които сме изложени заради промяната на климата.

За първите 7 месеца природните стихии са засегнали три области Враца, Монтана и Хасково за посочения период, като в една от тях – Монтана – бедствие е обявявано на два пъти.

За страната ни през тази година най-сериозни се оказаха проливните дъждове в началото на лятото, които доведоха до наводнения и тежки материални щети в северозападния регион.

Най-тежко засегнати бяха общините Берковица и Георги Дамяново в област Монтана. Там на два пъти в рамките на няколко дни беше въведено бедствено положение – от 12 до 18 юни и от 17 до 19 юни. Интензивните валежи в региона доведоха до покачването на водите на реките и язовирите, а това на свой ред наводни редица къщи и нанесе огромни материални щети на местните хора.

Освен Монтана по същото време засегната беше и съседната Врачанска област. На 16 юни със заповед на областния управител Георги Митов частично бедствено положение е обявено във Враца и Криводол. Областният управител е разпоредил на кметовете на общините Враца и Криводол да организират изпълнението на Общинския план за защита при бедствия в частта „Наводнения“ и да уведомят кметовете на кметства за предприемане на мерки за защита на населението. Частичното бедствено положение, заради обилните валежи от дъжд и опасността от преливане на язовири, бе в сила до 21.30 часа на 19 юни 2023 г.

Другият тип често срещани бедствия у нас през лятото са горските пожари. Те станаха причина за обявяване на бедствено положение от областния управител на Хасково Красимир Ангелов. То бе в сила от 26 юли до 28 юли. Причината – големите пожари на територията на общините от областта – горяха стърнища, смесени гори, храсти и треви. Най-сериозна бе огнената стихия в община Любимец.

#горски пожар #пожар

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници