„Празен стол" в ЕС или Камерън = Чърчил?

A A+ A++ A

Отказът на Лондон да участва в новото европейско споразумение за по-силна бюджетна дисциплина породи разнопосочни реакции във Великобритания.

Близкият до левицата печат на острова предупреди, че отказът на премиера Дейвид Камерън да подпише „новия фискален пакт" е спомогнал за изолацията и отслабването на страната, съобщава АФП, цитирана от Фокус.

Вестник „Гардиън" обвинява Камерън, че действа не за доброто на страната и за ценния й сектор на финансовите услуги, както самият той твърди, а за да успокои евроскептичните консерватори.

„Камерън остави празен стол, който може да бъде символ за мястото на Великобритания в света през идните години", се казва в статия на вестника.

„Индипендънт" пък, също песимистичен, обобщава събитията в Брюксел със заглавието „ЕС изоставя Великобритания", като предупреждава, че ветото на премиера е „нищо по-малко от бедствие" за страната.

Решението може да спечели на Камерън гласовете на евроскептиците, но страната ще плати цената за това в дългосрочен план, пише още изданието.

„Великобритания ще бъде в бавната лента, ако въобще се намира на магистралата, и ще бъде лишена от ограниченото право на глас по въпросите, касаещи еврозоната, което досега можеше да изисква", предупреждава вестникът.

В същото време в събота британските евроскептични вестници приветстваха премиера Дейвид Камерън заради решението му да наложи вето върху създаването на нов европейски договор за спасяването на еврозоната от дълговата криза по време на европейската среща в Брюксел, която се състоя на 8 и 9 декември.

„Денят, в който той постави Великобритания пред всичко останало", приветства високотиражният „Дейли мейл" противопоставянето на Камерън срещу френско-германските опити за внасяне на нови бюджетни правила в изменения европейски договор.

„Куражът и лидерството на Камерън вчера показаха, че въпреки желанието си за силна връзка с европейските си партньори, Великобритания може да остане господар на съдбата си", казва редакторът на вестника в заглавна статия. Според него „това е чудесна възможност Лондон да се освободи постепенно от оковите на прекалено регулирания, антидемократичен и корумпиран ЕС".

„Дейли експрес", който води дълга кампания за излизането на Великобритания от Съюза, също приветства новината със заглавието „Лондон близо до изхода на ЕС".

Таблоидът „Сън" се присъедини към всеобщото одобрение, поставяйки снимка на Камерън, облечен като Уинстън Чърчил и заглавие „Премиерът-булдог, който брани Великобритания".

От своя страна близкия до Консервативната партия „Дейли телеграф" изразява песимизъм относно отражението на одобрените в Брюксел мерки върху дълговата криза в еврозоната и заявява: „Европейската стратегия, която Лондон следва десетилетия наред, излезе от пътя. Ядрото на Европа пое курс, който ние не можем да си позволим".

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Брюксел
Последно от Брюксел

Всички новини от Брюксел »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници