За какво всъщност става въпрос в делото за хомофобия срещу Милена Славова

За какво всъщност става въпрос в делото за хомофобия срещу Милена Славова

стоп кадър

A A+ A++ A

На 13 септември Върховният административен съд ще заседава по делото срещу Милена Славова, съдена от "София прайд" за дискриминация.

Причината е нелепа - рокаджийката публикува пост срещу гей парада в социалната мрежа Facebook преди две години.

"Сигурна съм, че НЕ ПОДКРЕПЯМ ГЕЙ ПАРАДИТЕ! Горко на нормалните хора, задушаваме се вече от наглостта и парадирането на разни извратеняци. И не се извинявам за думите си". Това е постът, за който я съдят.

Стигнахме до момента, в който изказано мнение, макар и непремерено, те води до съдебната скамейка.

Който следи кариерата на Милена Славова знае, че тя често се изразява директно, понякога грубо. Тя е артист, тя е рокаджийка, тя е бунтарка. И е имала "топки" да изрича неща, които не са били угодни и на социалистическата власт преди 1989 г. Когато днешните борци за права не са били родени или пък са били снишени.

Свободата на словото не е слободия, но и Милена не е длъжна да се изказва в стил Николай Лилиев или да речем безспорния любимец на съдниците - Георги Господинов. Не харесва нещо и си го казва.

ОК, решили, завели дело. Ясно е, че то няма да е в полза на НПО-тата, които организират гей парада, дори чисто имиджово. Чудно ми е дали седящите зад "Прайда" са чели постовете на своите симпатизанти, преди той да бъде изтрит? Обидите, нападките и заканите са далеч по-стряскащи от трите реда на Милена. А все пак да не забравяме, че тя нито е рязала участник в гей парад с макетно ножче, нито е тръгнала на три уискита да ги гази с колата, нали?

Драги съдници, трябва да приемете, че в едно общество не може всички да ви харесват. И имат правото да си казват мнението. Рокаджиите винаги са били нещо специално, музиката им е давала тласък на много обществени промени в цял свят. Няма как да им затворите устата - едни подкрепят парада, други - не. И това е най-нормалното нещо. И ако тръгнете да водите дела за всяка тяхна непремерена дума, на съдиите няма да им остава време да се занимават с тия с макетните ножчета.

Единственото, което можете да постигнете с подобни дела е още по-голямо разделение. А вие все пак търсите емпатия и се борите за права. С дело като това срещу Милена трудно ще стане.

И винаги ще бъде по-хубаво да живеем в държава, където всеки може да изрази мнението си, да не си затваряме устите. Независимо дали ни харесва или не. И не, Милена няма да бъде кенсълната, защото причината е нелепа. Защото рокаджиите имат свободен дух, който няма как да бъде затворен от все по-налагащата се цензура...

#Милена Славова

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници