Стихията в Царево разкри каменни зидове от османско време

Стихията в Царево разкри каменни зидове от османско време

стоп кадър

A A+ A++ A

Природното бедствие, което сполетя Царево може би разкри и една археологическа находка. Все още се спори дали откритите каменни зидове имат някаква археологическа стойност, но със сигурност събудиха интерес, както на местните хора, така и на специалистите.

Какви следи е оставила водната стихия в къмпингите "Оазис" и "Арапя"

След потопа, в началото на малкия плаж "Василико" водата оголи старинни каменни зидове под пясъка. Местни жители сигнализират на стопанина на плажа, който пък информирал институциите.

"Оттук нататък компетентните власти и органи да кажат дали ще го съхраним, как ще го поддържаме и какво ще се случи това нещо. Явно стихията сега ни отваря това нещо да го видим и да разберем в действителност какво е било", коментира Иван Вълчев, наемател на плажа.

За да разберем какво точно е разкрил потопът отиваме на място с директора на историческия музей в Бургас.

"Най-вероятно е от късния османски период. Става въпрос най-вероятно за административна сграда, свързана с пристанището на "Василико". При разкопките ми през 2012 г. се откри малко по-нагоре един оловен османски митнически печат", каза доц. д-р Милен Николов, директор на РИМ-Бургас.

Предполага се, че на по-късен етап постройката е била използвана за други цели. Последните сведения за нея от местни жители датират от 1935-1936 година.

"Майка ми е жива. На 93 години е. И я питах тази сутрин дали си спомня тук да е имало някаква друга постройка, освен къщата на дядо Стамат. Навремето турците са изнасяли кюмюр за Истанбул. Долу продаваха бонбони, дори си спомня какви бонбони си е купувала като малко дете", каза Иван Арнаудов, жител на Царево.

Къщата била заливана няколко пъти от бурното море и така след като останала необитаема, вероятно е покрита от пясъците. Според археолозите е най-добре отново да се зарие с пясък, за да се съхрани, а един ден да се направи по обстойно прочуване на района.

#Царево

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници