Това, което се вижда, не е това, което се вижда: Фекално-кафявите морски тайни станаха явни

Това, което се вижда, не е това, което се вижда: Фекално-кафявите морски тайни станаха явни

Максим Караджов

A A+ A++ A

Два дни, след като през социалните мрежи мина пороят от снимки на тръби, пресичащи плажове по Южното Черноморие и заустени в зловонни локви, заваляха и очакваните обяснения, че това, което се вижда, не е това, което се вижда.

В утринните блокове на поне два от националните телевизионни канали днес кметът на Китен Николай Марков "застана с името си" пред камерите и каза следното:

"С риск да разочаровам хората, които "хейтят" нашето Черноморие през целия сезон, ще кажа, че Китен има първата пречиствателна станция, изградена през 60-те години, а 2019 г. беше ремонтирана. Работи на 100%, имаме 5-степенно пречистване на водата. Категорично заставам с името си и заявявам, че в Китен няма нито една тръба, която да зауства битова канализация в морето."

Според Плумка Илиева, представител на концесионера на плажа, тръбите, открити след наводнението в началото на седмицата, представлявали колектор за дъждовна вода, каза тя пред Би Ти Ви. Той бил пълен само когато валяло, през другото време бил сух. А водата идвала "от водосбора на половината град".
Трети участник в същото предаване - Николай Николов, член на Туристическата камара в Приморско, прибегна дори до

законите на физиката

за да обясни какво точно се е случило.

"Водата се оттича към морето - чисто физичен закон, каза той. Единственият вариант отходните води от половин Китен да минат и да не разрушат плажовете, сгради и заведения е да минават през тръба. (Тук вероятно Николов прави неволна грешка бъркайки "отходни" с "дъждовни" води.)

Горе-долу същото обяснение за откритите от пороя тръби на плажа Харманите вчера даде и Иванка Хльостарова, директор "Устройство на територията, инвестиционна политика, екология и проекти" в созополската общинска администрация.

"При нас фекална тръба няма", каза тя за "Дневник" и обясни, че тръбата, която се вижда на снимката, е част от дъждовен колектор, изграден от концесионера на плажа при спазване на всички законови изисквания и процедури. "Преди години при порои дъждовната вода буквално унищожаваше плажа и вероятно по тази причина е бил изграден колекторът", каза още Хльостарова.

Така без "покритие" от страна на местната администрация останаха само тръбите на плаж "Нестинарка" край Царево. Вече четвърти ден градът е в бедствено положение и се правят усилия по възстановяване на инфраструктурата и за подпомагане на пострадалите.

Задочният отговор на въпроса

какво тече от тръбата на "Нестинарка"

обаче дойде от Павел Маринов, директор РИОСВ - Бургас. "Пречиствателните станции (по Южното Черноморие), с изключение на Царево, работят ефективно, каза той. Затруднено е пречистването на водата там. Тя минава през станцията, без ефективно да бъде изчистена, и чрез дерето се зауства директно в морето."

Снимките на тръбите, пресичащи плажовете "Атлиман" край Китен и "Харманите" в Созопол, публикувани във "Фейсбук", бяха придружени и от коментари, според които от тях се е носела тежка миризма и е изтичала мътна вода, оцветена в

недвусмислено кафяво

Обяснението за това, дадено от Иванка Хльостарова, е, че при поройни дъждове през изградените преливници фекалните води попадали в дъждовната канализация, а от там в морето.

Същото обяснение даде преди няколко седмици и Ерджан Себайтин, директор на регионалната екоинспекция във Варна, в отговор на въпроси на "Дневник" за двете тежки замърсявания на Централния и Южния плаж в града през това лято. Тогава пред очите на летовниците морето донесе до брега хиляди мокри санитарни кърпички, а след тях и

стотици мъртви плъхове

"Канализацията в "Гръцка махала" във Варна (старата част на града - бел. ред.) е от смесен тип с един преливник към дъждовния колектор, каза тогава Себайтин. Презастрояването на квартала, без да се увеличава капацитетът на битово-фекалната канализация, е сериозен проблем не само за него, но и за целия град. Разрешава се строителството на нови блокове, но в същото време няма никаква промяна или подмяна на канализацията."

При това положение, особено след тежка дъждовна буря като разразилата се в началото на седмицата над Южното Черноморие, оправдаването на кафявите локви в края на изровените от пясъка тръби лесно би могло да послужи и за прикриване на истината за тяхното предназначение. Да не говорим, че едва ли местната администрация в Китен има ясна представа за това колко домакинства от "половината град" са заустили мръсната си канализация във водосборните дерета. Подобно подозрение има своите сериозни основания, след като се оказа, че и във варненския Шокъров канал, отвеждащ дъждовната вода на високата градска част в морето, са заустени фекалните води на множество къщи, та и на цели жилищни блокове.

До обяснението за всичко случило се, разбира се, може да се стигне лесно, ако

разкритията след пороите край Царево, Китен и Созопол

бъдат съпоставени с изискванията на действащата в момента законова и нормативна база.

Според публикация на д-р Сергей Иванов в сайта OFFNews, за да е законна една тръба, заустена в морето, тя трябва да е отбелязана не само в плановете на града, а и в досието на съответния плаж. В случая с "Атлиман" край Китен подобно отбелязване според Иванов няма в нито един от двата документа.

Още по-лесно изпълнима препоръка за установяване на това кой и какво е заустил в морето край Царево, Китен и Созопол в четвъртък даде бившият министър на околната среда и водите Емил Димитров. "Всички знаят, разбира се, каза той в предаването "Тази сутрин" по Би Ти Ви. Хората в къмпингите ходят до тоалетната и щом няма изградена помпена станция и тръби до най-близката пречиствателна станция, очевидно отпадните води отиват в морето", каза още той.

Спас Спасов, "Дневник"

#наводнения #Южно Черноморие #замърсяване

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Гледна точка
Последно от Гледна точка

Всички новини от Гледна точка »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници