България, Гърция и Румъния обсъждат евроинтеграцията на Западните Балкани

България, Гърция и Румъния обсъждат евроинтеграцията на Западните Балкани
Във фокуса на вниманието е Македония, тъй като Еврокомисията ще предложи през декември Скопие да започне преговори за членство с Европейския съюз още от 2013 г., преди да е решен двустранния спор с Гърция за името. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Министрите на външните работи на Гърция, Румъния и България ще обсъждат политиката на разширяването на Европейския съюз към Западните Балкани и сигурността по външните граници на Съюза.

Срещата между първите дипломати на Гърция Димитрис Аврамопулос и на Румъния Титус Корлъцян и министър Николай Младенов ще се състои в София, информира БНР.

На нея се очаква дипломатите да съгласуват позициите за евроинтеграцията на останалите съседни балкански страни. Във фокуса на вниманието е Македония, тъй като Еврокомисията ще предложи през декември Скопие да започне преговори за членство с Европейския съюз още от 2013 г., преди да е решен двустранния спор с Гърция за името.

Досега Гърция блокира присъединяването на Македония към НАТО, както и старта на преговорте с Брюксел, защото конституционното име на Република Македония се приема от Атина като териториална и историческа претенция за античното наследство.

Новото гръцко правителство обаче протегна ръка за компромис с предложение за меморандум за добросъседство. Не е ясно дали Гърция ще позволи този път преговорите да започнат.

България също даде сигнал, че има резерви. Преди седмица президентът Росен Плевнелиев каза на еврокомисаря по разширяването Щефан Фюле, че „македонците още не са готови“, без да уточнява дали става дума за датата за започване на преговори.

#България #министър на външните работи #министър на външните работи на Румъния #министър на външните работи на Гърция #Николай Младенов #Димитрис Аврамопулос #Титус Корлъцян #ЕС #евроинтеграция #интеграция #Западни Балкани #Македония #членство #Европейски съюз #Росен Плевнелиев #Президент на България #Щефан Фюле #еврокомисар по разширяването #НАТО

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Брюксел
Последно от Брюксел

Всички новини от Брюксел »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници