Наводнението в Царево и Лозенец: Затлачени дерета с боклуци, рушащи се язовири

Наводнението в Царево и Лозенец: Затлачени дерета с боклуци,  рушащи се язовири

Стоп кадър/БНТ

A A+ A++ A

Последствията от бурята са ужасяващи. Те поставиха въпроси пред всички за контрола, за поддържането на водните басейни, корита и язовири, за обезлесяването в района и за превенцията на съоръженията. Комисии започват проверки по всички проблеми и сигнали, които се появиха след наводненията. Екип на БНТ тръгна по пътя на водната стихия, стигнала до двата проблемни язовира на "Лозенец" и "Царево".

Пътят на водата, заляла част от Южното Черноморие тръгва от водосбора на няколко реки в Странджа. Минава през село Велика, което е на няколко километра на Лозенец и Царево, разказва Иво Никодимов в репортаж.

Иван, жител на село Велика: Бях тук в тази къща. Има клипчета как тази река прелива. Язовирът е бил празен. Язовирите не само за първи път съм чувал, че са празни.

Преди да стигне до язовирите под Велика обаче водата преминава през няколко горски дерета. Оказва се, че влачи със себе си всичко, което има по тях.

Иван, жител на село Велика: След като всички боклуци са донесени тук и надолу по протежението на реката сигурно са пълни. Не са поддържани. Трябва да се направи това, защото, ето, виждате как е изровен брегът. Тук тази част също е изровена. Нагоре пораженията се виждат. Като не се поддържат, при едно такова следващо бедствие може да стане и по-зле.

Така мост след мост се затлачвват, реката прелива, а силата на водата става все по-голяма и по-голяма докато стигне двата язовира, разположени - малкият над Лозенец и големият - над къмпинг Оазис. Стигаме до този водоем и намираме стената му, от която буквално са се отцепили огромни земни маси. На място с екипа ни има и експерт, бивш управител в "Напоителни системи”, който желае да запазим неговата анонимност.

"Всички тези язовири, по предписание, на 5 години трябва да се прави обследване на стената. Не външно. Водолазен оглед. На 5 години. Не са правени 50-60 години, откакто са правени язовирите. Някъде са правени инцидентно, като има проблем с изпускатели или нещо друго, като от немай къде", заяви експертът.

Както основният изпускател, така и преливникът на язовира не работят. Това налага пожарната с две помпи да го източва, за да се избегне рискът от разрушаване на стената и ново наводнение.

"Безобразията са тотални и като общински отношения и мерки и превенции и като държавни в лицето на министерства и т.н., МОСВ... какво да ви кажа, аз поне съм бил и знам за какво става въпрос", коментира бившият директор на "Напоителни системи".

Малкият язовир, който е над Лозенец, преди наводнението е бил пълен. Оказва се, че той е проблемен повече от пет години. Срещаме се с бившия му оператор, който признава, че през 2018 г. по документи го е приел в идеално състояние, но в действителност не било така.

"Върби - 50 годишни, големи, изровено, без работещ основен изпускател. Висок е 9 метра, досието ми е в колата - 9 метра - 4 метра тиня. Значи само 5 метра свободен обем. Запас на стената при височината от водното ниво до короната е метър и 40 сантиметра. Казват, че с един метър прелива, когато има вода и остава само 40 сантиметра запас. Когато задуха вятър вълната тръгва да се качва по откоса и спокойно може да си прелива", заяви Радко Денев, бивш оператор на малкия язовир.

Това обаче започва интензивно да руши стената и да я компрометира, което вече прави този водоем особено опасен.

Радко Денев, бивш оператор на малкия язовир: Сега това, което видях, е трагично. Значи стената е компрометирана много. Изровена е на много места почти до половината. Имам предвид на отделни ями и си трябва един голям хубав основен ремонт на стената.

Язовирът има наемател и се ползва за спортен риболов.

Потърсихме наемателя на язовира, за да разберем и неговата гледна точка за състоянието на тази язовирна стена, която силно е изронена. Уви, намерихме само кучета, които силно лаят.

А деретата под язовирите, през които водата е тръгнала към най-пострадалите места, също се оказват затлачени.

"Вижте какво, цялата държава е непочистена. Има закони, а не се спазват. Откраднеш пет лева и веднага затвора, а то е беззаконие, това е. Народът страда".

#наводнения

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници