Работна група обсъжда изграждането на мрежа от буферни паркинги в страната

Работна група обсъжда изграждането на мрежа от буферни паркинги в страната

pixabay

A A+ A++ A

Министерството на транспорта и съобщенията работи усилено съвместно с Българската агенция за безопасност по пътищата за изграждане на мрежа от буферни паркинги във вътрешността на страната.

Създадена е неформална работна група, чиято първа среща ще бъде на 13 септември. Това заяви в Русе зам.-министърът на транспорта Димитър Недялков, който участва в дискусия между румънски и български власти за по-добра транспортна свързаност между двете държави.

Димитър Недялков уточни, че идеята е паркингите да имат система за комуникация с граничните пунктове и добави:

"Работи се за създаването на такава мрежа от паркинги, трябва да се уточнява само собствеността, управлението. Иначе има европейски директиви в посока това на какви изисквания трябва да отговарят, за да получат съответните сертификати, има нива на тези паркинги. Има сериозни разработки в тази посока, въпрос е на организация и на желание от наша страна да го свършим и се надявам в най-скоро време да можем да излезем с някакво предложение. В този процес трябва да бъдат включени и транспортните фирми, това не е решение еднолично на държавата. При условие, че има голямо търсене в определени точки, такава ще бъде логиката за избиране на местата за изграждане на такива паркинги"

Димитър Недялков каза още, че заради натовареността на "Дунав мост" при Русе се обсъждат и варианти за засилване на работата на другите пунктове по българо-румънската граница и това ще бъде направено в най-кратки срокове. Създадена е работна група, която е набелязала мерки за съкращаване на времето за изчакване на камионите. Например – таксата за преминаване през граничния пункт да се заплаща предварително по интернет.

#буферни паркинги #паркинг

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници