НИМХ: Рекордният валеж у нас е от 1994-а, пак по Южното Черноморие - в Ахтопол

НИМХ: Рекордният валеж у нас е от 1994-а, пак по Южното Черноморие - в Ахтопол
A A+ A++ A

Рекордът за валежи в България е регистриран през 1994 г. в Ахтопол и е от 463 литра на квадратен метър, като този валеж е бил за 23 часа и половина и е регистриран на 6 и 7 октомври 1994 г., посочи за БТА главен асистент доктор Анастасия Стойчева, директор на департамента "Прогнози и информационно обслужване" в Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ). Тя добави, че това е абсолютният рекорд - екстремум, на валежите в България, откакто имаме синоптични наблюдения.

Най-значителните валежи в България са по Черноморското ни крайбрежие, обясни още синоптикът. Другият значителен валеж у нас, който е бил само за едно денонощие, е от 342 литра на кв. м и е бил в курортния комплекс "Слънчев ден" до Варна на 21 август през 1952 г.

Сега най-значителни са отчетените валежи в селата Кости - от 333 литра на кв. м, в Граматиково - от 291 литра на кв. м., а в Ахтопол валежите са от 264 литра на кв. м.

Сегашните валежи по южното ни Черноморие са започнали вечерта на 4 срещу 5 септември, като по-интензивни са били към 23.00 ч. съобщи Анастасия Стойчева. Тя обясни, че значителните валежи, които паднаха по нашето южно Черноморие, са породени от комбинирано влияние в резултат на североизточната периферия на циклон, чийто център е бил над Гърция.

Село Кости е едно от населените места у нас, в което много често има значителни валежи и там много пъти отчетените стойности са били високи, като през август 1975 г. е имало регистрирани 215 литра на кв. м. В село Граматиково през 1940 г. на 2 септември е имало валеж от 211,5 литра на кв. м, посочи Стойчева.

Валежи над 200 литра на квадратен метър са регистрирани на различни места в България през годините.

През годините валежи от над 200 литра на квадратен метър са отчитани на различни места в страната - във Варна, Старо Оряхово, Средец, Резово, Малко Търново. В три години в Малко Търново е имало валежи от над 200 литра на квадратен метър - през 1940 г., 2006 г. и през 2014 г., като тези валежи са били през юли и септември, обясни Анастасия Стойчева.

Тя отбеляза, че сега в Гърция беше надхвърлен абсолютният рекорд за валежите, като на 5 септември бяха отчетени 754 литра на квадратен метър, докато у нас валежите също бяха значителни, но не надвишиха тези максимални 463 литра, които са отчетени в България през 1994 г. в Ахтопол.

Тя обясни, че значителните валежи в България и в Гърция са в резултат на циклона Даниел, като неговото въздействие продължава в Гърция вече четири денонощия. Този циклон премина през Западните Балкани и причини голямото количество от валежи у нас и в Гърция.

На 5 септември 754 литра на квадратен метър са отчетени сега на югоизток от Лариса и Волос, по крайбрежието към Солунския залив. На 6 септември отново в Гърция имаше отчетени такива значителни количества от валежи. Предишният рекорд в Гърция за 24-часови валежи беше от 644,7 литра на квадратен метър, отчетен през 2020 г. по време на средиземноморския циклон Ян. В Гърция обаче валежите сега продължат вече четвърти ден, Анастасия каза Стойчева.

#дъжд #валежи #интензивни валежи #обилни валежи #проливни валежи #Ахтопол #НИМХ

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Времето
Последно от Времето

Всички новини от Времето »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници