След водния ад по Черноморието – какви са щетите

След водния ад по Черноморието – какви са щетите

метео България

A A+ A++ A

Продължава борбата с водното бедствие, което удари Южното Черноморие. Тази сутрин екипите отново ще тръгнат на обход, както за описване на щетите, така и за претърсване на морето. В помощ на пострадалите държавата обеща да отпусне по 1512 лв. за щети по имоти и до 2500 лв. за повредени уреди.

Все още има разрушени пътища. Образувано е досъдебно производство за бедствието, което взе 4 жертви, посочва NOVA.

Остава забраната за пиене на вода от водопровода, както и за къпане в морето.

Електричеството на повечето места е възстановено, с изключение на ниските точки, където все още има каравани и бунгала под вода.

Предстои изграждането на временен мост северно от къмпинг „Нестинарка”.

Продължава извозването на временното съоръжение, заяви инж. Митко Порязов, началник ОПУ-Бургас. След това ще бъде бутнат старият и на негово място ще бъде изграден нов, по-стабилен, обясни още той.

По временния мост ще има ограничения в скоростта и товароподемността на преминаващите.

Отворен е пътят между Синеморец и Ахтопол. Всички населени места са проходими, има достъп. Продължават обследванията, обясни още инж. Порязов.

В село Кости хората се оплакват, че при всеки по-силен дъжд има проблеми.

„Кметът каквото може направи, малко пари като отпуснат. Преди имаше 4 моста, сега няма. Дерето иска цялостен ремонт, стените да се повдигнат нагоре, да се сложи мост”, разказа Димитър.

„Със сигурност ще се направи дерето. Има средства - над 1,5 милиона лева са отпуснати. Единственият проблем е с обществените поръчки. На 5-и трябваше да бъде сключен договорът. Но отново има обжалване”, каза кметът на селото Антон Ангелов.

По време на приливната вълна Композиторът Ясен Козев е бил в и Царево, и на „Арапя” и е станал свидетел на наводненията.

„Събудих се в 6:30 ч. Нямаш ток, нямаш вода. Телефонът ти е на 5% горе-долу. Газта даже беше свършила. Дъждът беше такъв, че къщата на 30 м не се виждаше”, сподели той.

По думите му много хора са се били паникьосали в първия момент. Композиторът апелира да се акцентира върху взаимопомощта в подобни ситуации, а не да се търси виновник.

„Видяхме още през нощта срещу пети, че нещо ще се случи, защото буквално на 30 минути се будехме от гръмотевици. На сутринта дворът ни беше наводнен изцяло, а сме на високо”, сподели той. По думите му ситуацията в момента е спокойна и се нормализира постепенно.

#Черно море

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници