Митрополит Кирил нямал конфликт с пловдивския владика Николай

Митрополит Кирил нямал конфликт с пловдивския владика Николай
Варненският митрополит Кирил заяви, че между него и пловдивския владика дядо Николай няма конфликт. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Варненският митрополит Кирил заяви, че между него и пловдивския владика дядо Николай няма конфликт.

Повод за коментара бе изборът на митрополит Китил за наместник-председател на Българската православна църква, който бе оспорен от митрополит Николай с аргумента, че не е събрано необходимото мнозинство.

В събота митрополит Кирил бе избран за наместник-председател на Българската православна църква до избора на нов патриарх.

Пловдивският митрополит Николай обаче заяви, че при избора е нарушен чл. 63, ал. 2 от Устава на Българската православна църква.

Според Пловдивския владика наместник-председателят е трябвало да бъде избран с мнозинство, което съставлява повече от половината на всички членове на Светия Синод. Тоест, при 14 синодални архиереи, за митрополит Кирил е трябвало гласуват мининум осем, а той е получил подкрепата на седем от свойте събратя.

След смъртта на патриарх Максим, митрополит Кирил бе избран да ръководи и Софийската епархия, за която е отговарял приживе покойникът.

„Ако е необходимо, Светият синод ще се произнесе по случая," заяви пред БНР новоизбраният наместник-председател, според когото дядо Николай е бил добронамерено настроен.

Митрополит Кирил не уточни дали е нарушен уставът на църквата с избора му за наместник-председател.

„Досега пловдивският митрополит не е подал жалба до Светия синод," посочи митрополит Кирил и добави, че в закона за вероизповеданията е посочено, че българският патриарх е и митрополит софийски.

След избора на митрополит Кирил за патриаршески наместник, митрополит Николай Пловдивски заяви, че не е обиден от избора, въпреки че напусна сградата на Светия синод преждевременно и видимо разстроен.

Преди заседанието на Светия синод варненският митрополит Кирил и Ловчанският митрополит Гавриил заявиха, че са против избирането на Пловдивския митрополит Николай за временно управляващ Софийската епархия, защото това не било канонично. Пловдивският владика обаче е очаквал да бъде избран.

Новоизбраният за наместник Кирил Варненски се прочу като един от 11-те митрополити, които са били агенти на Държавна сигурност.

През 2011 г. митрополитът скандализира обществото с чисто нов премиерен автомобил „Линкълн MKZ Хибрид" модел 2012 г., докато в същото време събираше средства чрез медиите за довършването на новия варненски храм „Св. Прокопий Варненски". Въпреки огромното обществено недоволство, архиереят не се отказва от лимузината.

#митрополит Николай #митрополит Кирил #патриарх Максим #Българска православна църква

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници