Порои, застудяване и риск от наводнения

Порои, застудяване и риск от наводнения
A A+ A++ A

През първия ден от новата седмица ще има условия за гръмотевични бури, като по-значителни ще са явленията отначало над Западна и Централна България. До вечерта явленията по студения фронт ще обхванат източната половина от страната. Над Югоизточна България валежите ще са значителни през нощта срещу вторник! Вятърът ще е от североизток и с него ще прониква нова порция по-хладен въздух. Повишава се рискът от възможни наводнения!

Максималните температури ще са в широк контраст и ще са между 23° - 25°С в Северозападна и Североизточна България, до 27-28°С очакваме в Югозападна България и по Черноморието.

Поради очакваните силни бури е издадено и предупреждение за гръмотевични бури и значителни валежи!

Meteo Balkans издаде карта с предупреждения за опасно време, които са валидни за понеделник - 04 септември. (Забележка: Картата показва районите, в които вероятността за опасни явления е най-голяма, но НЕ винаги бурите обхващат зоните оградени на картата!!!)

Жълт код:

Издаваме код за слаби гръмотевични бури и проливни валежи, като очакваното сумарно количество дъжд ще е между 15-20л./кв. м. Валежите над тези райони ще са предимно в следобедните часове и ще са на по-малко места.

Оранжев код:

Издаваме този код за проливни, а на места и за обложни валежи. Валежите ще са на изолирани места над посочените райони и ще са значителни по количества. Отново ще има условия за градушки. Бъдете предпазливи и от възможни локални наводнения в планинските райони, като преливания на планински реки.

Очакваните валежи могат да достигнат до 25-40 л./кв. м. Над тези райони ще са придружени и от засилена гръмотевична дейност, силен вятър и дребна градушка (известни и като шквалови явления).

Червен код:

Валежите на много места в Централна Гърция, Тесалия, Атика и Егейско море ще са значителни по количества. Ще има условия за внезапни наводнения и силни пориви на вятъра. Висок остава рискът и от материални щети. Очакваме средна и едра по размер градушка. Бурите към края на деня ще формират мезо - конвективни системи. Валежите ще са средно около – 40-80л./кв.м.

Важно! Нека да се обърне внимание, че издадените карти от нас са за очаквания потенциал на явленията. Тоест, НЕ винаги означава, че над дадената област ще се разразят бури. Защото самите явления са малки по площ. Конвективните процеси са сложни за прогнозиране.

Времето по Черноморието

През нощта срещу понеделник ще преобладава ясно време. До обяд облачността ще е разкъсана, но след обяд и с развитие на купесто-дъждовна облачност. Очакват се значителни валежи през нощта срещу вторник над Югоизточна България. Където вероятността от възможни наводнения се повишава!

Максимални температури на въздуха ще бъдат –25-28°С, а на морската вода - 24°-26°С.

Ще наблюдаваме слаб до умерен вятър от северозапад.

Вълнението ще е между 1-3 бала.

Времето в София

През нощта срещу понеделник времето в столицата ще е предимно облачно и на много места ще има условия за проливни валежи. Минималните температури ще се понижат и ще са между 15-17°С. До обяд облачността ще е разкъсана, а след обяд и значителна с чести валежи. Ще духа слаб до умерен източен вятър. Максималните температури ще са между 23-24°С

Времето в планините - няма да е подходящо за туризъм!

По активни ще са процесите през нощта срещу понеделник и в ранните сутрешни часове главно в Западна и Централна България, като на места ще се разразят и гръмотевични бури.

През целя ден ще е предимно облачно със значителни валежи в Рило-Родопският масив, Средногорието и Централния Балкан. Към края на деня и през нощта срещу вторник и в Странджа. Ще духа умерен вятър от североизток. Температурите ще се понижат и максималната на височина 1200 метра ще около 15°, на 2000 метра - около 8°.

Времето на Балканите

Под влияние на преминаващ студен атмосферен фронт, на много места над централните и източни райони от полуострова ще се разразят силни гръмотевични бури. През следващите 48 часа валежи и висок риск от наводнения се очакват и в Гърция! Повече слънчеви часове очакваме над Западните Балкани.

#прогноза за времето

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници