Бойко за Шенген: Всяко зло за добро

Бойко за Шенген: Всяко зло за добро
Бойко Борисов коментира поредното отлагане на приемането на Бъглгария в Шенген с думите "всяко зло за добро". Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Бойко Борисов коментира поредното отлагане на приемането на Бъглгария в Шенген с думите "всяко зло за добро", като допълни, че отпадането на граничния контрол ще ни струва скъпо.

Датите и сроковете за присъединяването ни към Шенгенската зона остават неясни и след днешните дискусии по темата в Европейския съвет. Само Холандия не е подкрепила приемането на България и Румъния.

„За мен беше важно, че освен Холандия всички държави категорично, без абсолютно никакво огъване, застанаха на своята позиция. Всъщност и българите, и румънците сме доволни от това, че Европа ни е оценила за положените усилия, затова, че сме си свършили работата. С изключение на холандския колега, всички други бяха категорично зад България. Не искам повече да се връщам на тази тема. Благодаря на всички, които така категорично застанаха зад нас," заяви премиерът, цитиран от БНР.

„Рано или късно граничният контрол ще отпадне, а вече между нас казано, знаете колко за България допълнително пари ще струва, когато отпадне това, така че, нали знаете има приказка "Всяко зло за добро"," отбеляза Борисов.

„Ние в момента пазим по европейски критерии, оставяме на Европейския съвет, когато преценят да вземат крайното решение," заключи той.

Борисов посочи, че в изказването си по темата председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу е отчел, че България и Румъния са спазили напълно всички критерии и не бива приемането им в зоната да се обвързва с механизма за сътрудничество и оценка на Еврокомисията.

Премиерът каза още, че разчита до март България да е готова с необходимите конституционни промени, предвидени в договореното в Брюксел фискално споразумение, и че България няма да участва в осигуряването на допълнителни средства за европейския спасителен фонд.

#Бойко Борисов #Шенген #премиер #България #Барозу #Шенгенската зона #Холандия #Европейския съвет #Брюксел

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Брюксел
Последно от Брюксел

Всички новини от Брюксел »