5 неудобни въпроса около завръщането на Васил Божков

5 неудобни въпроса около завръщането на Васил Божков

ФБ/Васил Божков

A A+ A++ A

"Правосъдие в България още няма. Има бухалки. Реформирани". Това написа в профила си във Фейсбук бизнесменът Васил Божков минути след като съдът го остави в ареста, въпреки прогнозите, че той ще бъде пуснат на свобода срещу гаранция веднага след завръщането си от Дубай. Поне така се случи с трима от неговите приятели и партньори, които бяха обявени за част от оглавяваната от него организирана престъпна група и се завърнаха у нас.

Все пак Божков дава показания пред прокурори, адвокатите му контролирано подават информация на медиите, а институциите се оплетоха в противоречия. Това постави поне няколко сериозни въпроса.

1. Екстрадиран, експулсиран или доброволно прибрал се е Васил Божков?

Миналия петък този въпрос би бил абсурден. Тогава всички твърдяха, че хазартният бос се връща доброволно у нас. Три дни по-късно настана истинска каша. Анонимни източници от МВР, МВнР и прокуратурата обявиха, че хазартният бос всъщност е бил екстрадиран от властите на Обединените арабски емирства. Разпространено бе писмо от Интерпол-Абу Даби с дата 23 август, с което българските власти са уведомени, че Божков ще бъде екстрадиран на 25 август. В него се посочват номерът на полета и очакваният час на кацане на самолета с екстрадираното лице на "Летище София" – 15:15 ч.

Божков наистина кацна на 25 август, но не бе придружаван от представители на българските правоохранителни органи, както обичайно се прави. А и бе пътувал в бизнес класа, макар и на нискотарифната Fly Dubai.

Самата прокуратура пък получи писмото за екстрадирането чак на 28.08. - три дни след завръщането на Божков и два дни след оставянето му в ареста от съда.

За да е пълна кашата, се появи и версия за експулсиране на Божков. БНТ съобщи, че на 23 август властите в ОАЕ и генералната прокуратура в Дубай са дали 72-часов срок на Васил Божков да напусне страната. Полетът на 25 август е бил единственият, който се е вписвал в този срок. Причината ОАЕ да експулсират Божков били негови връзки с руски граждани.

Накрая във Фейсбук страницата на Васил Божков бе публикувано писмо от властите на ОАЕ, от което се разбира, че въпреки че съдът е решил той да не бъде екстрадиран в България, бизнесменът е решил доброволно да се прибере у нас.

Всъщност ключовият момент в тази бъркотия е за какво може да бъде разследван Васил Божков. При нормално екстрадиране в придружаващите документи е посочено точно за какво престъпление се предава издирваното лице. И то не може да бъде преследвано за нищо друго, независимо колко дела има срещу него в страната, в която го връщат. Примерно - ако Божков е върнат само по обвинението за пране на пари, той не би могъл да бъде разследван за организирана престъпна група, поръчителство на убийства, изнудване, подкупи, иманярство и др.

В случая на доброволно предаване обаче не би трябвало да има никакъв проблем Васил Божков да бъде разпитван и разследван за всичките над 20 обвинения, повдигнати срещу него.

Всичко това не сваля въпросите за взаимодействието на институциите у нас и с международните им партньори. Как е възможно три дни да не е ясно кой, как и защо връща един от най-издирваните българи? Защо прокуратурата получава официални документи с огромно закъснение? И защо министерството на правосъдието, което обикновено е страна по такива кореспонденции, е напълно изключено от този процес?

2. Ще задвижи ли Божков разследванията срещу Бойко Борисов?

Ключовият въпрос сега е дали Васил Божков ще повтори и пред компетентните органи твърденията си за корупционни схеми, включващи лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, бившия финансов министър Владислав Горанов и ПР Севделина Арнаудова. Докато беше в Дубай, хазартният бос твърдеше, че само за 3 години им е предал в брой 67 млн. лв.

Божков показа извлечения от личната си сметка, че е изтеглил въпросните пари от банка. ДАНС започна проверка защо не е уведомена от посочената от бизнесмена кредитна институция за банковите извлечения, както изисква Законът за мерките срещу изпиране на пари, но резултатът ѝ остава в тайна и досега.

На 16 май т.г. намиращият се по онова време в Дубай бизнесмен поиска да се върне като защитен свидетел срещу Борисов. "Наглостта на Борисов отстъпи пред страха му. Има защо да се страхува. Готов съм да се върна в България като защитен свидетел", написа тогава Божков.

Веднага след връщането му в България прокуратурата съобщи, че Божков ще бъде призован и като свидетел по делото за изнудването му. От вторник бизнесменът дава показания, но не е ясно дали те съдържат други данни, освен вече изнесените в медиите, които досега не впечатляваха особено прокуратурата.

Нов нюанс предадоха бомбастичните изказвания на един от адвокатите на Божков - Стоян Баумайер. От тях стана ясно, че Божков, който е в списъка "Магнитски" за корупция, е влязъл в тясно сътрудничество с американските власти и е бил разпитван за Борисов и Горанов 7 пъти в Дубай от официални представители на САЩ. Дал е и 25 000 страници материали - отчети, фирми, дружества, преводи, тегления, трансфери, имейли, записи. Целта на всичко това била Божков да бъде изваден от списъка "Магнитски". "Моят клиент повече от две години съдейства 100% на американските власти и всеки път, когато имахме възможност, по време на разпити сме питали кога е удобно той да се прибере, да изчисти името си пред българското правосъдие и да приключи веднъж завинаги с тези дела тук", твърди защитникът.

Адвокатът дори обяви, че Божков е бил съветван и от САЩ, и от ОАЕ да не се прибира в България, защото е застрашен от политическите обстоятелства. Едва в края на май американските власти му казали, че ако все още иска, може да се прибере в България.

Не е много ясно дали и защо американските власти наистина са загрижени за безопасността на Божков у нас. Но е интересно какво точно им е предал Божков и дали то е достатъчно за реакция срещу лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, за когото САЩ едва ли имат илюзии. Дали разследването срещу Борисов от национално ще стане международно? Все пак Божков твърдеше, че е дал показания и пред европейската прокуратура на Лаура Кьовеши, макар че оттам досега няма никаква реакция по обвиненията му. Има ли някаква сделка за завръщането на бизнесмена у нас точно сега? И дали тези документи и записи ще стигнат и до българската прокуратура, за да задвижи тя най-после делото за корупция срещу Бойко Борисов, Владислав Горанов и Севделина Арнаудова.

Точно с това дело е свързан и най-големият скандал по време на правителството на Кирил Петков. На 17 март 2022 г. с полицейска заповед по образувано в условията на неотложност дело за изнудване на хазартния бизнесмен Васил Божков бяха задържани Борисов, Горанов и Арнаудова. Веднага след ареста прокуратурата разкритикува действията на МВР и пусна тримата, без да им повдигне обвинение. Според прокуратурата МВР е опорочило разследването. Тогавашният вътрешен министър Бойко Рашков и премиерът Кирил Петков пък обвиниха прокуратурата, че саботира разследването и отказва да провери твърденията на Васил Божков, че е давал огромни подкупи на Борисов. Съдът обяви арестите и на тримата за незаконни.

Все пак прокуратурата обясни, че Божков трябва да бъде разпитан в качеството му на свидетел, но това не може да стане през видеоконферентен разговор. Затова тя изпрати молба за правна помощ до Дубай, като не е известно да е получен отговор. Досъдебното производство на практика стои на трупчета. Въпросът е докога.

Самият Борисов бе необичайно лаконичен след завръщането на Божков. "Решил човекът, върнал се, какво повече да коментирам. Хиляди пасажери идват и се връщат. Това го коментирахме няколко години подред. Ние сме дали показания, обяснили сме всичко. Истински се надявам г-н Божков да е дошъл, за да си реши въпросите с правосъдието. Ако е невинен, да си изчисти името. Ако е виновен, имаме съдебна система. Никакво притеснение, защото това, което съм коментирал, съм го казал и в прокуратурата на няколко разпита, няма какво да добавя по темата", каза той.

3. Колко силна е руската връзка на Васил Божков?

За руските връзки на Васил Божков се говори отдавна. Не е тайна, че той имаше чуждестранни съдружници с топли връзки с Москва, които му помогнаха да напусне страната и да стане постоянно пребиваващ в Дубай, осигурявайки му по 1-2 млн. джобни. През февруари 2020 г. дори се твърдеше, че в Абу Даби са пристигнали руски граждани, които са се застъпили пред местните власти за пускането на Васил Божков от ареста. Точно по това време шейх Мохамед бин Рашид ал Мактум, вицепрезидент и министър-председател на Дубай, се срещна със Сергей Наришкин, който ръководи Службата за външно разузнаване на Русия. "Според оперативна информация на нашите служби, преди тези срещи граждани на Руската федерация са посетили Васил Божков, в следствие на което Наришкин вероятно е повдигнал въпроса за задържането на българския бизнесмен пред своите домакини", съобщи тогава БНТ.

Стигна се до официално опровержение на директора на пресцентъра на СВР Сергей Иванов, което изобщо не е стандартна практика. Той обяви, че медиите са били подведени от изявлението на тогавашния заместник-председател на НС Валери Симеонов. "Само болното въображение на Симеонов, умножено по ниското ниво на неговата компетентност, би могло да включи в дневния ред на толкова уважавани хора въпроса за българския предприемач", отбеляза Иванов.

Сега за руска връзка в съдебната зала заговори прокурорът по делото Ангел Кънев. В хода на гледането на мярката за неотклонение на Божков по делото за хазарта той изненадващо обяви, че бизнесменът имал отношения с лидера на частната военна компания "Вагнер" Евгений Пригожин, който загина в загадъчна самолетна катастрофа. "От компютър с електронна поща на Васил Божков става ясно, че обвиняемият е имал бизнес отношения с руския гражданин Евгений Пригожин и редица други руски граждани, санкционирани след анексията на Крим", обяви прокурор Ангел Кънев. По думите му хазартният бос поздравил Руската федерация с присъединяването на Крим през 2014 г. и е изразил желание да инвестира там. Притежавал и 51% от хазартна фирма в Крим, която била директно свързана с Пригожин.

Прокурорът твърди и че Божков има пряка връзка с изброени в санкционните списъци на ЕС, както и хора от разузнавателни служби на страни извън ЕС и НАТО. "Има опасност от укриването му. Очевидно е, че Божков е имал преки отношения с руски граждани, като болшинството от тях са свързани с офшорна компания, която пък има общо с обвиняемия по делото Георги Попов. Обвиняемият Божков е структурирал действащи дружества, опериращи в сферата на хазарта, със значителен финансов капитал, регистрирал е хазартна дейност в Грузия”, обяви още прокурорът. В пледоарията си той спомена и Алексей Гарбер, който вероятно е син на руския милиардер Марк Гарбер - член на борда на "Роснефт" и "Русал".

Речта на прокурора, разбира се, предизвика острата реакция на адвокатите на Божков. "90% от изложеното няма общо по линия на делото. Това е обвинителна реч по някакъв международен скандал, свързан с шпионаж, тук нищо не се говореше конкретно по Комисията за хазарта. Тук се изнесоха неща, свързани с Путин, Молдова, Виетнам, Кения, Русия, Украйна, извън релси съм от чутото ...”, коментира адвокат Георги Гатев.

При произнасянето си съдия Христинка Колева изрично подчерта, че няма да коментира изявленията на прокурор Ангел Кънев за връзки със санкционирани от ЕС руснаци, включително Евгений Пригожин.

Прокуратурата обаче дължи отговор защо внезапно руската връзка на Васил Божков стана толкова ключова в делото му. Сред повдигнатите 20 обвинения няма такова за нарушаване на санкциите срещу Русия. Фактът, че Божков е имал виза за Русия и Киргизстан, както и че е водил разговори с хора от различни държави, какво отношение има към делата му тук? Стана ясно, че Божков е бил подслушван в Дубай. Има ли в записите някаква уличаваща информация? И в какъв аспект? За действащи политици? За ключови икономически проекти?

4. Свързано ли е завръщането на Божков с убийството на Алексей Петров?

Връщането на Васил Божков съвпадна с убийството на Алексей Петров, което доведе до много спекулации. Според адвокат Георги Гатев това е чисто съвпадение. "Божков е подал молбата за връщане преди няколко месеца, получи разрешение няколко дни преди убийството и взе първия възможен полет", твърди той.

За съмненията обаче си има съвсем солидна основа. Едно от обвиненията е за подбудителство към убийство на Алексей Петров през 2015 г. През май 2020 г. Специализираната прокуратура повдигна обвинения срещу Васил Божков за извършване на седем криминални престъпления и за подбудителство към убийство на лицата Й.Д., М.В., А.П. и Б.С. Първите инициали съвпадат с имената на Йордан Динов и Манол Велев, а лицето А.П. е наскоро застреляният Алексей Петров. Внушението беше, че Петров знае много за разстрела на Велев, който дълги години беше в кома. И Велев, и Динов се занимаваха с хазарт и минаваха за конкуренти на Божков. Васил Божков категорично отрича обвиненията.

Тъй като Алексей Петров вече е мъртъв, едва ли ще има отговор на въпроса доколко застрашен е бил Божков от евентуални показания по тези обвинения.

5. Как така едно от делата срещу Васил Божков се оказа прекратено?

Покрай завръщането на Божков изненадващо стана ясно, че прокуратурата е прекратила едно от делата му - за опит за държавен преврат, което е престъпление срещу републиката. Постановлението на четиримата наблюдаващи прокурори е от 1 юни 2023 г., т.е. отпреди близо 3 месеца. Точно тогава Божков е искал разрешение от Дубай да се върне в България, ама от там не му давали.

Покрай завръщането на Божков изненадващо стана ясно, че прокуратурата е прекратила едно от делата му - за опит за държавен преврат, което е престъпление срещу републиката. Постановлението на четиримата наблюдаващи прокурори е от 1 юни 2023 г., т.е. отпреди близо 3 месеца. Точно тогава Божков е искал разрешение от Дубай да се върне в България, ама от там не му давали.

Досега прокуратурата не е съобщавала за решението си да прекрати делото, стартирало шумно през юли 2021 г. В деня, когато Божков се завърна в София и се предаде на властите, държавното обвинение разясни, че ще му бъдат предявени обвиненията по три дела, без да уточнява за какво са. Срещу Божков имаше общо 4 наказателни производства - т. нар. за неплащане на хазартни такси, за подбудителство на четири убийства, за колекцията му с антики и за опита за преврат.

Делото по глава Първа от Наказателния кодекс е образувано през 2020 г. от спецпрокуратурата, а Божков е обвинен по него на 19 юли 2021 г. Тогава прокуратурата съобщи, че "събраните доказателства към момента сочат, че ръководителят на групата - В.Б., е осигурявал и финансирането на престъпното деяние. За реализиране на престъпния си план, участниците в групата са имали за задача чрез хулигански действия и създаване на предпоставки за ескалация на напрежението по време на мирно протичащите граждански протести на територията на площад "Атанас Буров", София, да създадат потенциална опасност за живота и здравето на протестиращите".

Точно по това разследване са приложени СРС срещу Божков, които прокуратурата разпространи броени дни след избухналото обществено недоволство през лятото на 2020 г. срещу правителството на Бойко Борисов и тогавашния главен прокурор Иван Гешев. На практика така прокуратурата опита да дискредитира протеста. Според разследващите бизнесменът е коментирал организирането на демонстрациите с журналист и с бивш депутат от БСП . "Политици и олигарси да плащат на провокатори, за да употребят гражданската енергия, не е ново. Новото е, че този, който следваше да е обединител на нацията – Румен Радев, подкрепи бегълците от правосъдието. Ние продължаваме в името на бъдещето на Родината!", написа Иван Гешев в Туитър тогава.

Прокуратурата пусна и запис, в който Васил Божков определяше президента Радев като фигурант, а намиращият се в Белград Цветан Василев като чиновник. Той твърдеше, че Гешев няма да е проблем, а след като Борисов падне от власт, държавният глава ще има нужда от съвет какво правителство да се направи.

Сега стана ясно, че според четиримата наблюдаващи прокурори по делото не са събрани доказателства за извършено престъпление - опит за преврат, организирана престъпна група, или друго. "Действително от доказателства по делото се установяват съществували към изследвания период големи групи от хора, които са били обединени от политически цели, а именно оставка на правителството и провеждане на нови избори съгласно действащия конституционен ред. Но те не са целели насилствена смяна на властта", пишат прокурорите. Те отбелязват, че това, че дадени лица се познават и контактуват, не ги прави престъпна група.

Тук логично възниква въпросът колко ще издържат останалите дела срещу Божков. И дали накрая и той няма да осъди България в Съда за правата на човека в Страсбург. Както направиха куп други обявени от прокуратурата и МВР за крупни престъпници.

Александър Александров, "Сега"

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Гледна точка
Последно от Гледна точка

Всички новини от Гледна точка »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници