Търсят се доказателства за твърденията на Божков за баснословни подкупи

Търсят се доказателства за твърденията на Божков за баснословни подкупи

facebook

A A+ A++ A

В последните два дни Васил Божков бе разпитван продължително време във връзка с направените от самия него обвинения, че е давал подкупи на експремиера Бойко Борисов и финансовия министър в неговия кабинет Владислав Горанов в размер на 60 млн. лева. Подкупите са били т. нар. "такса спокойствие“, която бизнесменът твърди, че е заплащал, за да гарантира своя хазартен бизнес.

Припомняме, че през 2022 година Борисов, Горанов и Севдалина Арнаудова бяха арестувани по обвинения, направени от Божков, който по това време се намираше в Дубай. По-късно обаче арестите бяха обявени за незаконни, а яснота за случилото се няма и до днес.

След разпитите стана ясно, че Божков е затвърдил представената теза за даване на подкупи и е изложил дори допълнителни обстоятелства.

Но няма доказателства, които могат да издържат в съда - Васил Божков няма записи, които да документират фактическото даване на подкупа, няма и свидетели на предаването на сумите, пише Епицентър бг.

Разказът му как влизал във финансовото министрество с натъпкани в джобовете пари, а излизал само с една пура, трябва да бъде доказан с факти, които засега няма.

Вчера неговият адвокат Георги Гатев заяви, че бизнесменът е дал нови показания, но така и не стана ясно какви са те. Има възможност да даде и нови доказателства за това, че е плащал такса "спокойствие".

По време на разпита са споменавани имената на Владислав Горанов, Бойко Борисов и Севделина Арнаудова, като Божков е казвал и още детайли, но казаното от Божков било същото като казаното на видеопресконференциите.

След втория разпит адв. Гатев даде да се разбере, че защитникът му има проблем в доказването на тезата си за рекет и категорично заяви, че трябва да бъдат посочени доказателства, защото по думите му, "само дума срещу дума не може“.

Вече е известно, че Борисов няколко пъти категорично отрече да е получавал и стотинка от Божков, за което са закле дори във внуците си.

Набедената Севдалина Арнаудова обясни срещите си с Божков като опит от негова страна за интимно посегателство.

Отрича и Горанов.

"Плащах си, за да съществувам", заяви Божков за парите към лидера на ГЕРБ няколко месеца след акцията на прокуратурата срещу него и хазартния му бизнес през 2020 г. В серия интервюта и публикации той обяви, че Горанов и Борисов са го изнудвали и че е давал на Горанов 20% от печалбата в пачки от 500 евро, а Борисов е изпращал пиара си Севделина Арнаудова в кабинета му "за по-дребни суми, за други нужди".

"Да пукна, ако една стотинка, ако един лев, едно евро ми е дал Васил Божков. Васил Божков ме е черпил една пура, бяха думите са на премиера Бойко Борисов в отговор на твърденията на хазартния бос, че е дал Владислав Горанов и Борисов 60 млн. лева за последните три години.

Така засега обстоятелствата по това дело са "дума срещу дума".

Адвокатът на Божков каза още, че разследващите ще преценяват дали бизнесменът трябва да бъде разпитван отново, но изрази надежда, че властите ще си свършат работата. Според Гатев и Владислав Горанов, и Бойко Борисов могат да бъдат извикани на разпит след дадените от Божков показания.

Да не се стигне до там, че Васил Божков да не може да докаже обвиненията си и да бъде съден от Борисов за набеждаване и оклеветяване, намекват обаче юристи.

#Васил Божков - Черепа #Васил Божков

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Криминални
Последно от Криминални

Всички новини от Криминални »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници