Депутатите в Триъгълника на властта: С малко по-малки заплати и в нова сграда

Депутатите в Триъгълника на властта: С малко по-малки заплати и в нова сграда
A A+ A++ A

Сградата на площад „Народно събрание“ 2 ще бъде основно ремонтирана през следващите три години. Вратите се затварят за парламентаристите и отварят за майсторите. А народните представители ще заседават в така наречения Триъгълник на властта, предава БТВ.

Точно в 9 часа в петък ще бъде ударен първият звънец на есенната сесия на 49-ото Народно събрание. В сградата на бившия партиен дом на БКП ще прозвучат химнът на България и химнът на Европейския съюз. И така за първи път от много време насам пленарните заседания и заседанията на комисиите ще са в една и съща сграда.

Нова сесия, нова пленарна зала, нов дневен ред – същите народните представители. В пленарната зала на бившия Партиен дом депутатите ще останат най-малко в следващите три години. През това време в другата сградата – на площад „Народно събрание“ 2 ще тече усилен ремонт.

Оказва се депутатите започват новата сесия с малко по-малки заплати.

Заради забавянето на приемането на бюджета, който беше буквално в последните минути, депутатите сега ще получават по-малко пари. Те започват нова сесия с малко по-малко. Последните данни на Националния статистически институт показват следното:

Парите на народните представители са, колкото 3 средномесечни заплати в обществения сектор. Последните данни на НСИ са за месец юни – 1887 лева по 3 = 5661 лева. Но това не включва клас „прослужено време“ и допълнителните възнаграждения за участия в комисии например.

Най-много пари без изненада получава председателят на Народното събрание – неговото възнаграждение е 55% над депутатската заплата или близо 9000 или 8 775 лева.

А как е възможно да се разпределят парламентарните групи в бившия партиен дом?

Залата разполага с общо 270 места. Най-вероятно в средата на залата местата ще се разпределят между депутатите на двете най-големи парламентарни групи – ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ. Така за разлика от досега „Възраждане“ и ПП-ДБ няма да стоят един до друг, между които често имаше напрежение и т.н .

„Възраждане"“ ще си имат нов съсед – депутатите от ИТН.

Традиционно лявата част ще остане за групите на ДПС и БСП.

В новата пленарна зала няма балкон, където местата се пазеха за тържествените заседания и на тях сядаха президент, посланици, гости, главен прокурор.

Вече президентът ще заема определени места вдясно от президиума.

А на самият президиум ще има седем места – за председателя и за зам.-председателите.

Какви ще за задачите в новата сесия?

Промените в спецслужбите – тема, която провокира напрежение между партньорите в управлението. Става дума точно за едни законови промени, свързани с пет службите, които предвиждат президентът вече да няма крайната дума, когато се назначават шефовете на службите в това число и главния секретар.

Други задачи са промени в Конституцията, в Наказателния кодекс, Антикорупционния закон, Законите по ПВУ, Бюджет за 2024 година, промени в Изборния кодекс. Ще се обсъжда и помощта за Украйна.

Как се ротират председателите?

Ако сглобката е здрава, то догодина на председателското място ще седне Никола Минчев. Първият ден на Народното събрание няма да започне само с очертаване на политически приоритети и с парламентарен контрол. В пленарната зала ще бъде и премиерата акад. Николай Денков, той е на блиц контрол. Може би ще има други важни новини – като лидерска среща.

#Народно събрание

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници