Микробиолог: Пробите на водата на Попския плаж показаха, че има еширихия коли

Микробиолог: Пробите на водата на Попския плаж показаха, че има еширихия коли

pixabay

A A+ A++ A

РЗИ-Бургас и Асоциация „Активни потребители” в спор чисто ли е морето у нас. Проверен беше Попския плаж край Царево.

„Пробите от полевите тестове с морска вода се оцветиха в синьо. Това показва, че има еширихия коли. Нашите резултатите се разминават с тези на РЗИ, защото взимаме по различен начин морска вода. Те взимат проби от прибоя. Ние взимаме от метър дълбочина. Всеки бил на море знае, че в прибоя е пълно с водорасли. Мислихме, че ще извършим съвместна проверка с МЗ, защото те ни поканиха. Оказа се, че ще проверяваме заедно с РЗИ-Бургас, към които имаме силни резерви”, заяви в ефира на „Здравей, България” д-р Сергей Иванов, микробиолог от Асоциация „Активни потребители”.

„Категорично не съм съгласен с твърденията. Виждам остра атака срещу директора на РЗИ-Бургас. Факт е, че Попският плаж не е активен. Тук се снима един формат. Ако има изменения, то някой от участниците щеше да пострада. Г-н Иванов да се извини за подвеждащата информация. Управлението на държавата не е шега работа. Кой ще плати на местните жители за това, че с този скандал част от туристите наистина няма да дойдат. Когато се поднася такава информация, трябва да е добре проверена”, контрира кметът на Царево инж. Георги Лапчев.

„Според МЗ плажът край Царево 10 години е имал влошени резултати на водата. Имало е години, в които тя изобщо не е ставала за къпане. Никога обаче не е затварян. През последните 2 години започва да има отлични оценки. Мога да ви посоча множество европейски страни, в които в момента има затворени плажове заради замърсяване. У нас продължават да изтичат фекални води, защото местната власт бездейства”, поясни Иванов.

#морето #на море

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници