Слави Ангелов: Барета ли застреля баретата Алексей Петров?

Слави Ангелов: Барета ли застреля баретата Алексей Петров?

Стоп кадър/НОВА

A A+ A++ A

Командос, бивш кадър на Специализирания отряд за борба с тероризма, е застрелял колегата си Алексей Петров. Почеркът на покушението, който много прилича и на първото нападение срещу него през 2002 г., фактът, че стрелецът не е бил скрит в маскирано леговище, както и оперативна информация за поръчителя кара криминалистите да смятат, че атаката от 16 август на Витоша е извършена от мъж, обучаван в елитното подразделение във Враня. Това е една от версиите, по които работи разследването на атентата срещу бизнесмена, научи “24 часа - 168 истории”.

Засега е сигурно, че Алексей Петров е застрелян с изстрел в главата и втори контролен в тялото (близо до сърцето) с автомат “Калашников”. Калибърът е 7,62 милиметра. Все още не е сигурно дали оръжието не е било с къс приклад (популярен като десантната версия на “Калашников”). Източник от МВР твърди пред вестника, че стрелецът може и да е открил огън от статично положение, но между първия и втория изстрел вече се е движел. Изключително точното попадение - в окото, говори за голяма подготовка и хладнокръвие, коментират запознати с разследването.

Със сигурност Алексей Петров е бил наблюдаван достатъчно дълго време при планирането на покушението.

Физическият убиец и

неговите помагачи са

били изключително

улеснени от два факта

- вече от няколко години бившата барета всяка седмица правил преходите в планината с планинския водач Мирослава Михайлова, а охраната не го следвала неотлъчно през цялото време.

Михайлова, която е и физиотерапевт, с походите помагала на бившата барета да поддържа във форма крака си, останал с травма от предишен атентат. Никой не знаел предварително точно в кой ден от седмицата Алексей Петров и тя ще тръгнат по добре познатия маршрут на Витоша. Но това винаги се случвало по обяд.

Охраната на

бизнесмена научавала

в последния момент, че отиват в планината.

Всички се придвижвали до района на Драгалевския манастир. Оттам Петров и Михайлова хващали пътеката към района на Бай Кръстьо, а охраната не ги следвала от близка дистанция, а се качвала с автомобила да ги чака горе във финалната им точка. На практика Алексей Петров се е движел в преходите без охрана. Убиецът и помагачите му са знаели това и

само са избрали

достатъчно удобно

място за атаката

- достатъчно стръмно, за да се движи целта бавно, и с удобни близки прикрития. Почти сигурно е, че във фаталния за бившия командос ден килърът не е дошъл от София. Най-вероятно по време на цялата подготовка той е спял някъде в кварталите в полите на Витоша, за да се придвижи достатъчно бързо до мястото, когато получи сигнал от помагачите, че в този ден ще Алексей Петров ще излезе на поход.

Вече са разпитвани десетки хора във връзка с атентата. Много от тях са минали и през детектор на лъжата в Института по психология на МВР. Проверяват се и съмнителни хора, които са случайно заснети в района от охранителни камери. За момента обаче няма надеждна улика към убиеца и помагачите му. Няма и съмнения в лоялността на охраната на убития бивш командос.

За момента разследващите смятат, че дълбокият

мотив за убийството

на бизнесмена

стои в миналото,

а в годините оттогава напрежението само се е наслагвало допълнително.

Имало много улики, че един и същи човек е поръчител на първия атентат срещу бившата барета през 2002 г., на втория през 2015-а и на последния на Витоша, който се оказа успешен. Според източниците на вестника не толкова бизнес, колкото силна лична неприязън стои зад мокрите поръчки. Още при първото покушение срещу Алексей Петров през 2002 г. при разследването бяха замесени негови колеги - бивши служители на Специализирания отряд за борба с тероризма. Тогава беше задържана групата на Николай Добрев, повече известен като Бай Добри, която МВР нарече “Фабрика за убийства”. Бяха арестувани общо 8 души. Всичките бивши командоси от Враня. При операцията беше конфискувано и огромно количество оръжие - експлозиви, бойни гранати, автомати и муниции.

Въпреки множеството косвени улики

прокуратурата и МВР

не успяха да съберат

достатъчно

доказателства

срещу тях и те бяха освободени, а обвиненията снети.

Второто покушение срещу бившата барета бе организирано от украинеца Роман Логвиненко. Той получи присъда, излежа голяма част от нея и неотдавна бе освободен и вече се намира извън България. Според източниците на вестника и при този атентат поръчката срещу Алексей Петров идва от същото място, както и през 2002 г.

Слави Ангелов, "24 часа"

#Слави Ангелов #Алексей Петров

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Гледна точка
Последно от Гледна точка

Всички новини от Гледна точка »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници